Centrul Misionar Ortodox "Rugul Aprins"

 

 

Rugaciunea lui Iisus (carte in format HTML)

 

Apel pentru o Miscare de Misiune Crestina in duhul Rugului Aprins

                                                             Motto: "Ortodoxia nu se invata ci se deprinde"

                                  "Nestiinta, Uitarea si Nepasarea sunt cei trei uriasi care merg inaintea pacatelor" - Sf. Marcu Ascetul

Frati crestini,

Impotriva unei miscari anticrestine organizate, trebuie opusa, cu ajutorul lui Dumnezeu si al Maicii Domnului, o miscare crestina organizata. Pentru a reusi, aceasta miscare trebuie sa fie duhovniceasca si sa treaca de la vorbe la fapte, de la carti, reviste si scrisori la actiuni.

Iubiti credinciosi,

Textul Apelului pentru o Miscare de Misiune Crestina in duhul Rugului Aprins ......


O astfel de miscare duhovniceasca ne duce cu gandul la Rugul Aprins (si la focul imaterial care ardea dar nu mistuia - Ies.3, 2-5), simbol atat al Maicii Domnului (pururea Fecioara Maria), cat si al "Rugaciunii lui Iisus" (care coboara in inima noastra si o aprinde cu foc ceresc). "Foc am venit sa arunc pe pamant si cat as vrea sa fie aprins chiar acum" - Lc.12, 49. Orice crestin adevarat trebuie sa arda, sa fie purtator de Foc Ceresc, pentru ca Biserica, in intregime, sa fie Rugul Aprins.

Democratia ne-a permis sa construim multe biserici si manastiri, dar daca nu zidim si suflete, atunci bisericile si manastirile vor ramane goale la un moment dat (fara preoti sau credinciosi, cum sunt multe in Grecia). Solutia nu consta insa in respingerea U.E. si a democratiei, ci in trairea, propovaduirea si impunerea democratica a credintei crestine.

Innoirea trairii noastre in Biserica

Nu trebuie sa urmarim innoirea/reforma Bisericii (care trebuie sa ramana asa cum ne-au lasat-o Sfintii Parinti: sfanta, soborniceasca si apostoleasca), ci trebuie sa urmarim innoirea trairii noastre in Biserica. De aceea, Miscarea de Misiune Crestina, prin credinciosii misionari, trebuie sa urmareasca:

 1. Participarea regulata a crestinilor la Sfanta Liturghie, care este "cerul pe pamant". De aici incepe invierea duhovniceasca si urcusul spre cer;
 2. Spovedanie si Impartasanie; Post, Rugaciune si Milostenie; Citirea Sf. Scripturi, Vietile Sfintilor si scrierile Sf. Parinti.
 3. Rugaciunea lui Iisus ("Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul"): numai cei care vor chema numele Domnului vor avea puterea duhovniceasca pentru a birui ispitele; rugaciunea isihasta aduce despatimirea inimii, iar inima curata, despatimita, aduce roada Duhului. "Iar roada Duhului este iubire, bucurie, pace, indelunga rabdare, bunatate, facere de bine, credinciosie, blandete, infranare, curatie" - Gal. 5, 22.
 4. Rugaciuni zilnice catre Maica Domnului; mare putere duhovniceasca si multe minuni se petrec cu cei care citesc Imnul Acatist la Rugul Aprins al Maicii Domnului;
 5. Educatia crestina ortodoxa a copiilor si a parintilor. Sf. Parinti spun ca trebuie sa educam crestineste copilul in primii 3-5 ani de viata. Daca vor fi crescuti in duhul lumii, al poftelor si al pacatelor, mai tarziu va trebui sa fie o mare minune dumnezeiasca ca sa se intoarca la credinta. Din copiii educati crestineste, vor fi preoti buni, monahi buni, crestini buni. Iar rugaciunile si faptele bune ale acestora vor ajuta si pe ceilalti crestini sa se mantuiasca. Educatia religioasa trebuie facuta in Biserica, dar si in familie, in lume si mai ales in scoala.
 6. Descoperirea credinciosilor care au chemare pentru o viata duhovniceasca superioara si crearea unui mediu prielnic formarii si afirmarii unei elite intelectuale crestine si a unor mari duhovnici care, prin autoritatea cuvantului lor, sa influenteze in chip hotarator cursul evenimentelor sociale ce ating viata spirituala a poporului;
 7. Legatura crestinilor cu sfintele manastiri din tara, Sf. Munte Athos, Grecia si Ierusalim prin pelerinaje, pomelnice si carti. Trebuie lucrat in spatiul ortodox. Aici este binecuvantarea si chemarea noastra.
 8. Editarea de Carti si Reviste in legatura cu ispitele actuale si cu virtutile si activitatile opuse lor. Revistele trebuie sa mobilizeze spre atitudine si fapte concrete, sa informeze pe crestini asupra pericolelor (din lume) pentru suflet, sa le aduca la cunostinta evenimente actuale si lucruri foarte necesare dar pe care ei nu le pot afla singuri. Revistele trebuie sa aiba un caracter practic si interactiv (in dialog permanent cu crestinii), sa cuprinda texte scurte, clare si cuprinzatoare. Iar cei ce scriu si invata, trebuie sa aiba o anumita crestere duhovniceasca si binecuvantarea parintilor duhovnicesti.
 9. Emisiuni de radio si televiziune (aici suntem foarte saraci; este absolut necesar sa se creeze un post de televiziune al Bisericii Ortodoxe cu receptie in toata tara).
 10. Activitatea religioasa sa fie imbinata cu asistenta sociala (in toate variatele ei forme), pentru a raspunde astfel chemarii "Mila voiesc, iar nu jertfa", pentru a impleti credinta cu faptele, dreapta credinta cu dreapta vietuire crestina, pentru a trece de la "crestini cu numele" la crestini adevarati (traitori). Numai astfel, prin manifestarea dragostei fata de aproapele, va putea Biserica sa induca virtutile crestine in viata sociala.
 11. Actiuni in comun (a mai multor parohii, manastiri, asociatii ortodoxe, seminarii, facultati, etc.) in legatura cu activitatile de mai sus si impotriva avorturilor, homosexualitatii, desfranarii, necredintei, vrajilor, emisiunilor teledemonizate si impotriva minciunilor si denigrarilor care vizeaza Biserica Ortodoxa Romana si pe slujitorii ei.

Exemple de activitati misionare:

Argumentele misionarului impotriva
individualismului si indiferentei (akediei) - cea mai rea patima!

In aceste actiuni trebuie sa pornim de unde ne aflam, cu oamenii pe care ii avem, si sa avem credinta in Dumnezeu si in ajutorul Maicii Domnului. Ele sa se desfasoare (pe cat posibil) in concordanta cu anul liturgic.

Parohii si manastiri misionare

Sa cautam deci faptele credintei, fara de care suntem morti sufleteste, suntem crestini doar cu numele. In toate aceste actiuni sa nu uitam ca parohia este centrul de greutate al Bisericii. In jurul ei trebuie facute toate aceste actiuni. Parohiile sa fie centrele de cristalizare ale planurilor si actiunilor noastre. De aceea, primul lucru care trebuie facut este descoperirea preotilor care vor din inima sa faca ceva. De asemenea, trebuie trezita (in inima celorlalti preoti si a membrilor consiliilor parohiale) constiinta faptului ca, in aceasta lume corupta, se pot face totusi multe fapte bune si chiar noi, crestinii, suntem chemati sa le facem, caci "a fi crestini inseamna a fi misionari". Iar cand spunem crestini, ne referim nu numai la preoti si calugari, ci mai ales la credinciosii mireni, caci, ne spune Sfantul Ioan Gura de Aur: "A nu se ingriji cineva de mantuirea celorlalti oameni, nu este un pacat mic, ci aceasta merita o pedeapsa aspra si neinlaturata, cum s-a intamplat robului aceluia din Evanghelie care a ingropat talantul sau in pamant… Caci la ce foloseste lumina, daca ea nu poate sluji celor ce sed in intuneric? Si la ce foloseste un crestin, daca el nu castiga pe nimeni la fapta cea buna?… Teme-te de patania celui dintai care a zis aceasta vorba: "au doara sunt eu pazitorul fratelui meu?" (Fac.4, 9)… Eu va vorbesc in public, dar si voi, fiecare in particular, sa ia in mainile sale mantuirea aproapelui… Nu aruncati totul asupra noastra! Sunteti oi cuvantatoare si nu necuvantatoare"
La randul lor, preotii trebuie sa-si schimbe atitudinea fata de asociatiile religioase (misionarismul laic), sa colaboreze cu ele, caci ele fac munca de diaconie pe care parohiile au uitat in ultimii 50 de ani sa o mai faca (din cauza regimului comunist si pentru ca parohiile nu mai au diaconi). Cercurile misionare si Asociatiile sunt prevazute in statutul Bisericii Ortodoxe Romane si ele au rolul de a face cunoscuta si a apara Ortodoxia, de a sprijini actiunile preotului si ale Bisericii in general. Ele trebuie sa fie centrate pe Euharistie si sa fie sub ascultarea Episcopului. Membrii fiecarui grup initiator este bine (pentru unitatea grupului) sa se intalneasca o data pe saptamana la o anumita biserica (la vecernie sau la liturghia de duminica), unde, dupa slujba, sa discute problemele. Fiecare grup este bine sa fie patronat de o manastire, prin spiritul ei, prin calugarii ei, sau printr-o personalitate din manastire. De asemenea, trebuie descoperite acele manastiri care (prin staretii si duhovnicii lor) doresc sa sprijine activitatile misionare prin servicii religioase, cazare, masa si implicare in realizarea activitatilor.

                                                                      *

Ofensiva globalizarii a impus valorile pietei financiare in detrimentul tuturor celorlalte valori (politice, culturale, morale, spirituale). Ele conduc destinele statelor, functionarea mass-media, a scolii si chiar a familiei. Relatiile "intre cetateni" si "dintre putere si cetateni", tind sa se reduca la o relatie pur financiara. Pentru refacerea sau construirea de noi relatii (relatii bazate nu numai pe calcule si interese, ci si pe sentimente: iubirea aproapelui si a neamului) este nevoie de actiuni si fapte care, prin puterea lor, sa castige inimile oamenilor si astfel sa influenteze si activitatea partidelor, primariilor, parlamentului si guvernului, mass-mediei, scolii si vietii familiale.
Rugul Aprins arde mocnit, dar si focul iadului la fel. Depinde si de noi daca tara si lumea va fi curatata de pacate in focul razboiului sau in flacarile Duhului Sfant. Trebuie pus accentul pe traire, pe fapta buna crestina. O scanteie mica, cu ajutorul lui Dumnezeu si prin mijlocirea Maicii Domnului, va aprinde un foc dumnezeiesc mare. Altfel, micile scantei duhovnicesti vor fi stinse de potopul pacatelor, adus de vrajmasii nostri.

Concret, este nevoie de:

 1. Un plan de actiune cu aceste activitati (acest plan se stabileste de fiecare initiator/grup initiator in parte, functie de necesitatile comunitatii / parohiei si de resursele umane disponibile);
 2. Crearea si tiparirea de ghiduri/manuale si pregatirea de cursuri de informare/instruire pentru activitatile mai complicate sau/si care trebuie sa respecte niste normative legale mai complicate;
 3. Crearea si gestionarea unui Fond de Misiune Crestina, pentru a putea finanta aceste activitati (prin intermediul unui Centru Misionar Ortodox);
 4. Colaboratorii si sponsorii care vor sa se implice in aceste actiuni: ierarhi, preoti, monahi, credinciosi, seminaristi, studenti, redactori, editori, asistenti sociali, medici, oameni de cultura si stiinta, oameni politici si oamenii de afaceri, conducatori de firme, intreprinderi si institutii, etc.

Pe toti cei care aderati la aceste idei si doriti copiilor vostri sa traiasca intr-o Romanie mai crestin-ortodoxa (mai spirituala, mai curata si mai luminata), ii rugam:
- daca doresc sa faca fapte bune, sa intocmeasca un plan de actiuni si sa inceapa a-l realiza;
- daca au experienta intr-un anumit domeniu, sa intocmeasca ghiduri, manuale, cursuri si sa le trimita pe adresa: Asociatia ORTOPRAXIA - Editura Agaton, OP 1 CP10, 505200 Fagaras, jud. Brasov, pentru a le tipari si difuza la cei ce doresc sa faca ceva dar le lipseste metodologia si documentatia;
- daca au posibilitati financiare, ii rugam sa ne informeze ce activitati ar dori sa sprijine, atunci cand va fi nevoie; in cadrul Asociatiei Pentru Isihasm s-a infiintat un Centru Misionar Ortodox "Rugul Aprins" , prin care se va realiza si colectarea de fonduri de la sponsori si donatori, care sa fie puse la dispozitia asociatiilor si cercurilor misionare, pentru realizarea proiectelor de misiune crestina.

Dumnezeu sa ne ajute!

Acest apel este initiativa:
- Manastirea Rarau - Ierod. Cleopa Paraschiv (la Manastirea Rarau a fost staret parintele Daniil Tudor, intemeietorul "Rugului Aprins");
- Asociatia Pentru Isihasm - George Cabas;

- Asociatia ORTOPRAXIA - Ioan Cismileanu.


 Pentru contact:
Adresa: Asociatia ORTOPRAXIA - Editura Agaton, OP 1 CP 10, Str.C.Brâncoveanu 42, cod 505200 Fagaras, jud. Brasov
Telefon-fax: 0268.211290; 0766371570 ;
e-mail: EdituraAgaton@hotmail.com; editura@agaton.ro

www.agaton.ro

www.edituraagaton.ro

Va rugam sa faceti cunoscut acest apel tuturor preotilor si credinciosilor