¨ După doi ani de calomniere, patriarhul grec de Ierusalim, Irineus I, va fi recunoscut de statul Israel

Desi ales de doi ani, patriarhul grec de Ierusalim nu a primit încă acordul statului Israel; patriarhul este bănuit de „relatii speciale” cu palestinienii. Politia israeliană mai cercetează si acum încercările de santaj si amenintările la adresa lui Irineus I.

Este stiut faptul că după moartea patriarhului Diodorus I, lupta pentru scaunul patriarhal a căpătat, uneori, aspecte mafiote. Grupuri de interese au încercat să-l pro­moveze fiecare pe alesul lor în functia de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Grecesti din Ierusalim. Patriarhia are o pondere mare în viata religioasă a Ierusalimului si a întregului Orient Mijlociu. Dar mai presus de toate, Patriarhia este extrem de bogată; ea detine foarte multe pământuri si cartiere de imobile în Ierusalimul răsăritean, palestinian (Orasul Vechi) si în Ierusalimul evreiesc, a căror valoare este inestimabilă. Însesi clădirile Knessetului (Parlamentul) si Marelui Templu din Ierusalimul de Vest se află pe terenuri apartinând Patriarhiei. Patriarhul are dreptul să închirieze sau să vândă aceste pământuri, iar israelienii se tem că aceste bunuri să nu ajungă pe mâinile unor dusmani ai tării.

Israelul ar fi preferat pe oricare alt candidat în scaunul patriarhal, dar institutiile religioase crestine din Ierusalim au optat pentru Irineus. Când alegerea sa a devenit foarte probabilă, cercuri interesate, folosind avocati plătiti cu sute de mii de dolari, au lansat o campanie de delegitimare a lui Irineus. Pe străzile Ierusalimului si ale Bethleemului au apărut postere prezentându-l pe adversarul lui Irineus în pozitii pornografice. Irineus a fost acuzat că ar fi tipărit aceste postere. Ulterior au apărut copii ale unor scrisori trimise lui Yasser Arafat, în care Irineus îsi exprima ura fată de evrei si sustinea Revolutia Palestiniană si terorismul. Irineus s-a grăbit să convoace o conferintă de presă si a denuntat falsul. El si-a angajat un avocat din vârful Baroului israelian, pe deputatul Gideon Sher, fostul sef de Cabinet al prim-ministrului Ariel Sharon. Dar nici acesta nu a fost scutit de lucrăturile grupurilor mafiote. De Crăciun, un trimis al lui Irineus i-a adus cadou un urias buchet de flori si un plic cu 1000 de dolari. În plic era si cartea de vizita cu semnătura lui Irineus I. Deputatul Sher a simtit că e ceva necurat la mijloc si a depus plicul la Politie însotit de o plângere. S-a dovedit mai târziu că si această semnătură e falsă. Irineus nu-i trimisese de Crăciun nici un cadou avocatului Sher.

Politia israeliană continuă să cerceteze si un alt scandal în care e amestecată nu atât Patriarhia, cât fostul patriarh Diodorus I. Înainte de a muri, acesta a favorizat vinderea unor terenuri unor factori israelieni: Era vorba de o afacere de mul­te sute de milioane de dolari. Când afacerea a "răsuflat", Diodorus a pretins că semnătura sa a fost falsificată. Un miliardar evreu american este implicat în această afacere. Nu e greu de înteles de ce pentru multi factori e atât de important cine se află în fruntea acestei Patriarhii. O serie de ministri, conducătorii Partidului National Religios ­Mafdal (Efi Eytam, Zevulun ,Orlav si Itzhac Levi) si ministrul Uzi Landau (Partidul Likud) au actionat deschis împotriva alegerii lui Irineus. Ei împiedică si astăzi Guvernul israelian să-si dea acordul. Acestia sunt în posesia unor documente care dovedesc că Irineus e de acord cu vinderea unor mari proprietăti apartinând Patriarhiei către organizatia palestiniană Fatah. Irineus, bineînteles, spune că aceste documente sunt false. Shimon Shiffer, comentatorul politic al cotidianului ebraic "Iediot Aharonot", serie că dacă acesti ministri ar fi întrebat factori de răspundere din serviciile secrete israeliene Mossad si Shin-Bet despre existenta acestor documente, ar fi aflat imediat că totul e un „bluff”. Dar cei patru ministri au preferat să nu întrebe.

Foarte bizară a fost aparitia în arenă a senatorului evreu american Joseph Lieberman, care i-a cerut prim-ministrului Ariel Sharon să aprobe numirea lui Irineus. Seful Cabinetului primului-ministru, avocatul Dov Veisgals mi-a comunicat că în câteva zile numirea lui Irineus va fi aprobată. E un răspuns standard oferit tuturor ziaristilor. De fapt dosarul se află acum în mâinile unei Comisii mini­steriale, în frunte cu Sylvan Shalom, ministrul de Externe al Israelului. Comisia s-a întrunit si a decis să astepte rezultatele anchetei desfăsurate de Politia din Ierusalim. Dusmanii Patri­arhului au reusit astfel să blocheze legalitatea alegerii lui Irineus pe o perioadă de cel putin jumătate de an. Anchetatorii Politiei au de stabilit autenticitatea scrisorii antisemite adresate de: Irineus lui Yasser Arafat. Doi martori importanti au mărturisit anchetatorilor că se aflau în biroul lui Irineus când acesta a semnat scrisoarea cu pricina.

Cu prilejul Anului Nou, Moshe Katzav, presedintele Israelului, l-a invitat pe patriarhul Irineus I la casa presedintelui, si s-au fotografiat în timp ce se îmbrătisau. Un gest prezi­dential care poate să spună multe. (Ziua, 5 ian. 2004)

 

¨ Sharon: Israelul se va retrage din Gaza! Statul palestinian va lua fiintă

În plin scandal juridic, legat de faptul că ar fi fost mituit de un om de afaceri si că si-ar fi însusit mai multe sute de mii de dolari în timpul campaniei electorale, Ariel Sharon a aruncat o „bombă” care a surprins lumea politică israeliană si internatională. El a declarat că Israelul se va retrage din toate cele 17 colonii din Gaza: „În Gaza nu vor mai exista evrei”, a spus Ariel Sharon. O asemenea declaratie venită din partea unuia care e socotit „părintele colonizării evreiesti în Gaza si Cisiordania”, a iritat partidele de dreapta care fac parte din coalitia guvernamentală. Acestea l-au amenintat pe Sharon că-l vor doborî. Într-adevăr, Ariel Sharon a scăpat, in extremis, de votul de neîncredere în guvern, ocazie cu care s-a înteles cât se poate de clar că primejdia vine din partea propriilor săi tovarăsi de drum, si a lansat operatiunea „În direct cu poporul”. Mai întâi a declarat că a venit timpul să se înteleagă că palestinienii nu mai pot fi tinuti închisi în colivii. Că statul palestinian va lua fiintă. Apoi a făcut aluzie la dizolvarea actualei coalitii guvernamentale. Mai mult, a făcut aluzie la o posibilă invitatie a opozitiei la guvernare. În cele din urmă, Sharon a propus un plebiscit national: poporul să decidă dacă mai e cazul să fie detinute coloniile din Gaza. El stie că într-un asemenea plebiscit va obtine o victorie zdrobitoare, pentru că israelienii, în marea lor majoritate vor „despărtirea” de palestinieni. (Ziua, 14 feb. 2004)

De mentionat că printre cei care se opun planului lui Sharon se găsesc si americanii care au sugerat stoparea anexării de teritorii palestiniene si stoparea continuării constructiei „zidului de securitate” în estul Cisiordaniei. SUA se opun, de asemenea, transferului colonistilor evacuati din Fâsia Gaza în cele existente în Cisiordania.

 

¨ Holocaustul fascist DA. Holocaustul comunist NU

La Washington s-a încercat timp de zece ani înfiintarea unui muzeu în memoria celor peste 100 de milioane de victime ale comunismului din toată lumea. După ce proiectul a fast sabotat constant, recent, autoritătile americane au propus ca în locul muzeului (care ar fi costat 100 de milioane de dolari) să se ridice doar un monument (de 450.000 de dolari). Proiectul initial prevedea o constructie asemănătoare cu a Muzeului Holocaustului (pentru care s-au cheltuit, în anul 1993, 168 de milioane de dolari). O serie de observatori independenti au declarat ca s-a ajuns aici pentru că americanii nu au înteles sau au uitat ce a însemnat comunismul. Nici nu realizează că acesta mai face încă victime în multe tări.

UE însă s-ar putea să condamne comunismul. Congresului Partidului Popular European a realizat un proiect de rezolutie privind interzicerea accesului securistilor si nomenclaturistilor comunisti la functii politice în cadrul UE, precum si propunerea constituirii unei structuri asemănătoare Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitătii la nivel regional în Estul Europei. Se propune si crearea unui muzeu memorial al victimelor comunismului, adică exact ceea ce americanii nu au aprobat (poate pentru nu a eclipsa Muzeul Holocaustului) si desemnarea unei zile a Victimelor comunismului.

În sensul acesta, Radu Sârbu, membru în delegatia permanentă a PNTCD a spus: "Rezolutia PPE care condamnă comunismul este binevenită. Mai întâi trebuie mentionat că este prima oară când Occidentul alătură totalitarismul comunist celui fascist, desi comunismul a omorât mai multi oameni si a distrus mai multe vieti. În al doilea rând, rezolutia demonstrează că la Bruxelles se vede limpede că desprinderea de trecutul comunist a unora dintre tările candidate nu s-a făcut decât într-o prea mică măsură. Tara este condusă astăzi de o mafie politico-financiară care controlează totul: Puterea, Economia, Finantele, Mass ­Media. Dacă n-am făcut-o de bună-voie, ne-o impun ei. Uniunea Europeană a preluat Punctul 8 [de la Timisoara].”

 

¨ Manifestări antisemite în Ungaria

Un drapel israelian a fost incendiat în cadrul unei manifestări organizate, duminică seara, la Budapesta, de "cercurile civice" create de fostul premier ungar Viktor Orban. Manifestatia, des­făsurată în fata sediului postului de radio Tilos, a reunit 3000 - 4000 de persoane, contestatari ai apelului la "exterminarea crestinilor", lansat de Crăciun de către unul dintre prezentatorii postului. Acesta a demisionat ulterior, si-a prezentat scuze si a afirmat că a făcut declaratia sub influenta alcoolului. Fortele de dreapta din Ungaria au protestat si au cerut închiderea postului de radio. Protestatarii au părăsit zona în jurul orei locale 20.00 (21.00, ora României), manifestatia încheindu-se fără interventia politiei.

Într-un comunicat de protest, Ambasada Israelului la Budapesta a apreciat că "este inadmisibil ca în Ungaria secolului XXI, care va deveni membră cu drepturi depline a UE, să fie ars drapelul unui stat independent si democratic". De asemenea, unul dintre organizatorii manifestatiei a condamnat arderea drapelului, asigurând că acest act "contravine însesi esentei cercurilor civice". Potrivit agentiei ungare MTI, citată de Mediafax, an­tisemitismul a reapărut după înlăturarea comunismului în Ungaria, tară unde în timpul celui de-Al doilea Război Mondial au murit 600.000 de evrei. În prezent, pe teritoriul ungar trăiesc 60.000 de evrei, la o populatie totală de 10 milioane de locuitori.

 

¨ Evreii dezbat cauzele antisemitismului si caută solutii

În perioada 1-2 februarie 2004, a avut loc, la Ierusalim, întrunirea Consiliului Executiv al Congresului European Evreiesc. Presedintele CEE, Cobi Benatoff, a rostit cuvântul de deschidere si a prezentat un raport al activitătii Congresului, în care, o atentie deosebita a fost acordată cresterii antisemitismului în Europa Occidentală, reuniunea constituindu-se într-un adevărat forum pentru găsirea celor mai eficiente mijloace de contracarare a fenomenului. Cuvântul de ordine al recentei reuniuni a fost deplina unitate a poporului evreu în fata provocărilor antisemitismului, de o virulentă nemaiîntâlnită de la sfârsitul celui de al doilea război mondial. Pe ordinea de zi au fost dezbătute, pe lângă viitoarea strategie CEE privind relatiile Europa - Israel în combaterea antisemitismului, si nevoia de dialog palestiniano-izraelian.

La reuniune au participat 53 de lideri comunitari din 40 de state. Din partea F.C.E.R., au participat secretarul general al Federatiei, av. Iulian Sorin, si directorul general, Alex Sivan. La întoarcerea de la întrunire, av. Iulian Sorin a informat membrii Comitetului Director al F.C.E.R. asupra celor mai importante aspecte ale consfătuirii, precum si decizia că cel mai mare aport în reabilitarea imaginii evreilor îl vor avea evreii europeni. Au fost identificate trei cauze care au generat această crestere a antisemitismului în europa:

1) extrema dreaptă si unele cercuri religioase;

2) stânga extremistă pro-palestiniană;

3) influenta unora dintre imigrantii musulmani, care, în anumite tări, cum este Franta, bunăoară, sunt foarte numerosi, circa sase milioane. S-a făcut, totodată, mentiunea că evreii nu au nimic cu islamul sau cu palestinienii, ci dusmanii lor sunt fundamentalistii islamici, extremistii palestinieni si arabi.

Fată de aceste nelinisti ale evreilor, Guvernul român, prin ministrul culturii si cultelor, d-l Răzvan Theodorescu a dat asigurări despre eforturile ce se fac, la cel mai înalt nivel, pentru ca atrocitătile trecutului să nu se mai repete: „Ne luptăm încă - si câtiva prieteni parlamentari stiu ce eforturi facem - pentru ca Ordonanta de Guvern 31/2002, prin care este interzisă activitatea organizatiilor fasciste, a însemnelor naziste, a cultului persoanelor ce se fac vinovate de crime împotriva umanitătii, să devină lege. […] Mai stim, însă, că membrii miscării legionare, indiferent de vârsta lor, apartin unui trecut vestejit de istorie; că noi, în solidaritate cu dvs., noi toti, de fapt, clădim o Românie democrată […], construim un viitor în care asemenea atrocităti să fie imposibile [...]”. (Realitatea Evreiască, 21 ian.-13 feb. 2004)

 

¨ Vaticanul va sanctifica o mamă eroină

 Papa Ioan Paul al II-lea a aprobat sanctificarea unei italience devenită un simbol al militantilor anti-avorturi după ce a născut în ciuda avertismentelor că nasterea i-ar putea curma viata. Într-o ceremonie impresionantă desfăsurată la Vatican, Papa si-a afirmat aprobarea de sanctifi­care pentru Gianna Beretta Molla si alti cinci candidati ai Bisericii Catolice. Ceremonia de canonizare a celor sase va avea loc pe 16 mai. Bereta Molla, care a fost medic pediatru la Milano, este considerată un simbol al credinciosilor care sustin viata si se împotrivesc uciderii pruncilor. În 1962, la 39 de ani, Molla a murit la putine ore după ce a dat nastere celui de al patrulea copil al său. Doctorii o informaseră că este periculos să nască deoarece are o tumoare în uter. În ciuda acestor date, Molla a refuzat să avorteze dând nastere ultimului său prunc. Ceilalti crestini onorati cu sanctificarea sunt un preot italian, faimos pentru munca sa pentru săraci si handicapati, un alt preot care a lucrat pentru orfanii Siciliei, o călugărită din secolul XIX, un spaniol care a fondat ordine religioase în acelasi secol si un călugăr care a ajutat săracii din Liban în 1800.

 

¨ Primatul papal si Biserica Anglicană

În februarie, Sinodul General al Bisericii Anglicane si-a propus să analizeze raportul comun catolic-anglican care face referire la recunoasterea Papei ca primat universal. Raportul, intitulat “The Gift of Authority” si dat publicitătii în urmă cu câtiva ani de a treia Comisie Internatională Catolico-Anglicană (ARCIC), afirmă că anglicanii ar trebui să accepte suprematia Episcopului Romei, diminuată acum, când Papa a transmis mult din puterea sa Episcopilor si Bisericilor locale. Discutia despre primatul papal este reluată pentru prima oară între cele două Biserici, la 450 de ani de la ruperea relatiilor cu Roma de către Henri al VIII-lea.

Propunerea a fost întâmpinată cu ostilitate de o latură protestantă fermă a Bisericii Anglicane, în frunte cu secretarul general al Societătii Bisericii, rev. David Phillips, care este si membru al Sinodului general. "Vom respinge primatul universal chiar dacă papalitatea este reformată. Nu vrem să ne legăm în nici un fel de Biserica Catolică", a afirmat acesta pentru cotidianul britanic “Daily Telegraph”, potrivit serviciul de stiri catholica.ro. (Viata Cultelor  nr. 540 / 2004)

 

¨ O Patriarhie Greco-Catolică în Ucraina

Toate cele 15 Biserici Ortodoxe nationale privesc cu dezaprobare intentia anuntată a Vaticanului de a înfiinta o Patriarhie Greco-Catolică în Ucraina. După reactia imediată a Patriarhului Ecumenic de Constantinopol, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, si alti lideri ortodocsi din lume au făcut declaratii pe această temă. Patriarhul Ierusalimului afirmă că păstrarea si chiar înmultirea Bisericilor Unite cu Roma va fi o piedică în calea procesului de cooperare si unitate a tuturor crestinilor. Conducerea Bisericii Ortodoxe din Polonia a declarat că intentia Vaticanului este aceea de a continua crearea de Patriarhate Latine în Orient, asa cum s-a procedat si în timpul cruciadelor. Conform Agentiei Itar-Tass, greco-catolicii ucraineni doresc să-si extindă influenta si în estul Ucrainei, iar Arhiepiscopul de Lvov, Cardinalul Lubomir Gusar, să fie proclamat patriarh si să-si mute resedinta la Kiev.

Cardinalul Kasper a declarat că Vaticanul a luat act de pozitia oficială a Bisericii Ortodoxe ruse si a celorlalte Biserici Ortodoxe din lume referitoare la înfiintarea Patriarhiei Greco-Catolice de Ucraina. Cardinalul nu a precizat însă dacă Vaticanul a renuntat la ideea Patriarhiei din Ucraina, dar a declarat că Biserica Romano-Catolică doreste să păstreze si să dezvolte bunele relatii cu credinciosii ortodocsi rusi. Ideea înfiintării Patriarhiei Greco-Catolice de Ucraina este si unul din motivele pentru care patriarhul se împotriveste vizitei papei în Rusia.

Bisericile nu trebuie să fie obstacole în calea apropierii Rusiei de vestul Europei, a declarat la Moscova Cardinalul Walter Kasper. Vestul are nevoie de Rusia, care a fost mereu ca un scut în fata amenintărilor venite dinspre Asia, iar Rusia are nevoie de Occident dacă nu vrea să fie izolată, a adăugat cardinalul. Pe de altă parte, un înalt oficial care a făcut parte din delegatia Vaticanului ce a vizitat Rusia, a declarat că între Biserica Ortodoxă Rusă si Sfântul Scaun ar trebui înfiintată o linie telefonică directă, prin care să fie discutate si rezolvate mai prompt problemele care apar în materie de Religie între Moscova si Vatican.

 

¨ Schimbarea climei, o amenintare mai mare decât cea teroristă

Pentagonul l-a avertizat pe presedinte american G.W. Bush că schimbările climaterice din următorii 20 de ani vor determina războaie si catastrofe. Astfel, numeroase orase europene importante ar putea fi acoperite de ape, iar clima Marii Britanii ar deveni similară celei din Siberia, până în 2020. În întreaga lume ar putea izbucni conflicte nucleare, secetă generalizată, foamete si revolte.

Documentul sustine că schimbările climaterice bruste pot duce planeta în pragul anarhiei, deoarece numeroase state îsi dezvoltă arsenale nucleare pentru a-si apăra resursele de apă, hrană si energie. În opinia expertilor citati, această amenintare este mult mai gravă decât cea teroristă. Documentul reprezintă o lovitură dură aplicată Administratiei Bush, care refuză să accepte existenta modificărilor de climă, dar care pretinde că securitatea natională este o prioritate. Raportul a fost supervizat de un influent consilier al Pentagonului, Andrew Marshall, care a luat parte la modelarea doctrinei militare a Statelor Unite în ultimele trei decenii.

Pământul poartă deja o populatie mult prea numeroasă. Până în 2020, lipsa apei si a resurselor energetice va fi greu de prevenit iar omenirea va fi atrasă într-un război. Cercetătorii au avertizat că, în urmă cu 8200 de ani, din cauza schimbărilor climei s-a ajuns la distrugerea recoltelor, foamete, boli si migratie în masă a populatiilor. Acest fenomen se poate repeta. The Observer ajnge la concluzia că în cele din urmă se va ajunge la haos. "Este deprimant, este o amenintare specială la adresa sigurantei nationale, pentru că ne confruntăm cu un inamic spre care nu poti îndrepta tunurile", spune Randall, unul dintre cei ce au alcătuit raportul, si a adăugat că ar putea fi deja prea târziu pentru a preveni dezastrul: "Nu stiu exact în ce stadiu ne aflăm. Procesul ar putea începe mâine si noi să ne dăm seama pest vreo cinci ani. Pentru anumite natiuni, consecintele schimbărilor climei sunt incredibile. Ar putea fi luată în seamă renuntarea la folosirea combustibililor fosili”. (Ziua, 23 feb. 2004)

 

       ¨Nu ne tragem din maimute!

Este vorba despre un studiu al americanilor ca urmare a descoperirii, acum patru luni, în România, a unui maxilar într-o pesteră, ca cea mai timpurie dovadă a omului modern în Europa.

Studiul antropometric comparativ, întreprins de oamenii de stiintă americani, pare să elimine ipoteza descendentei omului modem din omul de Neanderthal, transmite Rompres. Antropologul Katerina Harvati, de la Universitatea din New York, a realizat măsurarea comparativă a 15 elemente standard ale fetei si craniului omului de Neanderthal, primului hominid modern, ale omului actual si ale altor specii de primate. Rezultatele publicate în cel mai recent număr din "Proceedings of the National Academy of Sciences", au relevat că diferentele măsurate între oameni si neanderthalieni au fost semnificativ mai mari decât cele descoperite între subspeciile oricărui alt grup. În plus, diferenta a fost cel putin la fel de mare precum cea găsită între specii de primate relativ apropiate, precum oa­meni, gorile si cimpanzei. Desi Harvati afirmă că analiza "nu poate exclude complet" o relatie de descendentă între oameni si neanderthalieni, ea sugerează puternic că este vorba despre două specii diferite. Studiul apare la doar patru luni de la descoperirea unui maxilar într­-o pesteră din România, probabil cea mai timpurie dovadă a omului modern în Europa. Maxilarul, datat în urma cu 34.000-36.000 de ani "are caracteristici similare cu ale oamenilor moderni, dar si alte trăsături care indică o posibilă descendentă neanderthaliană, afirmă cercetătorii. Un studiu, apartinând biologului Alan R. Templeton of Washington University din St. Louis sugerează că au existat cel putin două migratii umane distincte pornite din Africa, prima acum 420.000 - ­840.000 de ani, cealaltă datată în urmă cu 80.000 - 150.000, care nu au dus la înlocuirea populatiilor existente deja în, Europa, analiza ADN demon­strând mai degrabă amestecul speciilor. Problema rămâne însă extrem de controversată.

În martie 2003, Richard G. Klein, de la Universitatea Stanford, a afirmat că nu există dovezi că cele două specii s­au amestecat vreodată în număr semnificativ, ceea ce înseamnă că neanderthalienii si genele lor s-au stins. (Ziua, 18 ian. 2004)

 

¨ Constitutia Europeană si crestinismul (6)

Între 7-17 decembrie 2003 a avut loc Conferinta Internatională „Să deschidem usa Constitutiei Europene”. Desi problema notiunii de „crestin” nu reprezintă principalul subiect de dezacord între Statele Membre ale U.E. referitor la viitorul text al Constitutiei Europene, această chestiunea a dus la aprigi dispute în interiorul Conventiei si în cadrul so­cietătii europene în general. Statele care au sprijinit includerea unei referinte la crestinism sau măcar la Dumnezeu au fost Spania, Portugalia, Italia, Polonia si Irlanda. Sfântul Scaun si-a oferit în mod oficial sprijinul sugerând strângerea unui milion de semnături de pe tot cuprinsul Europei care să conducă la rezultatul dorit. Statele care s-au opus vehement au fost Franta, Belgia, Germania, Marea Britanie, Olanda, Finlanda precum si Comisia Europeană. Franta si Belgia din motive constitutionale, temându-se ca o referire la crestinism în Constitutia Europeană le-ar distruge aranjamentul constitutional intern, care pre­vede o separatie clară între Biserică si stat; Germania si Anglia din cauza numărului mare de minorităti de altă religie de pe teritoriul lor (în special islamică, aflată în crestere); Olanda a precizat că discutia nu are nici un sens pentru că Europa oricum este decres­tinată, iar ceea ce a mai rămas din continent se va seculariza oricum; Finlanda a pus întrebarea de ce este nevoie de un Preambul în primul rând, conceptia finlandeză fiind un text juridic strict, simplu si nimic mai mult În sfârsit, restul Statelor Membre, au rămas neutre în chestiune. Mai trebuie precizat că problema crestinismului a fost folosită si drept monedă de schimb la masa negocierilor, cu precădere de Spania si Polonia, care ar ceda în aceasta chestiune dacă problema cea mai stringenta de pe masă - cea a numărului de voturi prevăzut de Tratatul de la Nisa, ar fi rezolvată în favoarea lor. O solutie de compromis a fost propusă de Presedintia italiană a U.E., ca­re prin vocea premierului Silvio Berllusconi, a propus următoarea variantă: ”…Inspirându-se din mostenirea culturală, crestină, seculară si umanistă a Euro­pei…”, solutie care ar trebui să multumească atât partizanii crestinismului cât si pe cei ai secularismului european. Cu toate acestea, însă, se pare că, desi în urma esecului recentei Conferinte Interguverna­mentale de la Bruxelles de a se obtine un acord asupra variantei finale a textului din cauza divergente­lor dintre Spania si Polonia, pe de o parte, si Franta si Germania, pe de altă parte, în final, indiferent de rezultatul negocierilor asupra altor capitole ale textului constitutional, inserarea unei referiri la crestinism nu va avea loc.

Formula actuală al celui de-al doilea paragraf este următoarea: "…Inspirându-se din mostenirea culturală, religioasă si umanistă a Europei; valori care, încă prezente în mostenirea sa, au fundamentat în viata societătii rolul central al persoanei umane si a drepturilor sale inalienabile si inviolabile, si respectul fată de lege…". Este adevărat, paragraful contine o referire la religie în general ca valoare fundamentală a Europei, dar, după cum se observă, clar nici o referire la Crestinism. Ceea ce oferă Tratatul Crestinismului este Articolul 51 din Capitolul Viata Democratică a Uniunii care prevede: "1. Uniunea respectă si nu prejudiciază statutul sub lege natională a biseri­cilor si asociatiilor religioase sau a comunitătilor în Statele Membre. 2. Uniunea respectă statutul organi­zatiilor filosofice si nonconfesionale. 3. Recunoscând identitatea lor si contributia lor specifică, Uniunea va mentine un dialog regulat, deschis si transparent cu aceste biserici si organizatii". Bineînteles că termenul Crestinism nu apare, dar este acolo dacă analizăm mai atent. Ceea ce textul oferă este o deschidere a puterii politice fată de religie, si implicit fată de Cres­tinism. Prin acest dialog Bisericile trebuie să ofere directii, perspective crestine, pentru a re-insera tradi­tia crestină în societatea europeană. Acest lucru im­plică organizare, coordonare, pregătiri, dăruire, răb­dare si viziune din partea Bisericilor. Întrucât fiecare provocare nouă înfruntată de Uniune este o provocare si pentru Biserică si implicit pentru Crestinism.