Mai – August 2003

 

 

 

În România:

 

uRezultatele recensamântului din martie 2002 din România cu privire la religie

  La un total al populatiei de 21.698.181 de locuitori, au fost recenzati 18.806.428 ortodocsi (86,7% din total), 1.028.401 romano-catolici (4,7%), 195.481 greco-catolici (0,9%), 698.550 reformati(3,2%), 11203 evanghelici de confesiune augustana, 26.194 evanghelici luterani sinodo-presbiterieni, 66.846 unitarieni, 775 armeni si 39485 crestini de rit vechi.

  Datele privind cultele neoprotestante indica 129.937 baptisti, 330.486 penticostali, 97.041 adventisti de ziua a saptea, 46.029 crestini dupa Evanghelie, 18.758 evanghelici.

  67.566 de locuitori sunt musulmani, 6.179 de religie mozaica, 87.225 au alta religie; cei care nu au nici o religie sunt 13.834, 9.271 sau declarat atei, iar 18.492 nu si-au declarat religia.

  Asadar ortodocsii în România se prezinta sub forma unei majoritati zdrobitoare, dar potrivit site-ului oficial (w.w.w.patriarhia.ro) al Bisericii Ortodoxe Române, aceasta Biserica nationala si majoritara în România îi cuprinde pe toti credinciosii de religie ortodoxa din tara si din diaspora ortodoxa româna. În comparatie cu datele statistice din 1992 situatia actuala se prezinta ca un real progres. În prezent avem 30 de eparhii, din care 24 în tara si 6 peste hotare (fata de numai 15 în 1989), parohii si filii în numar de 13.100 si 531 de asezamintele monahale. În manastiri traiesc în rugaciune, studiu si munca 7523 de monahi si monahii (2511 în 1989). Asistenta pastorala si religioasa este asigurata de 42 de arhierei (23 în 1989) si de 11.105 preoti si diaconi.

uMaghiarii din România vor autonomia teritoriala a “Tinutului Secuiesc”

Occidentul doreste ca în România sa existe un climat stabil, lipsit de conflicte sociale si etnice, care ar putea duce tara noastra spre un con de umbra si în sfera de influenta a Rusiei. Dar lucrurile nu stau chiar asa! În a doua jumatate a lunii iunie a avut loc  la Miercurea Ciuc conferinta “Quo Vadis Terra Siccculorum” în cadrul careia a avut loc evaluarea celor noua forumuri desfasurate în aceasta luna în judetele Harghita si Covasna, cu privire la viitorul “Tinutului Secuiesc”. Declaratia finala a acestei conferinte prevede reînfiintarea Scaunelor Secuiesti sub autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc si inscriptionarea numelor localitatilor din aceasta zona si în vechea scriere secuiasca.

De remarcat faptul ca aceasta idee a fost lansata înca de la începutul lunii iunie de catre radicalii UDMR-isti care au participat la forumul cetatenesc de la Sfântul Gheorghe. În comunicatul final se arata ca “secuii, o comunitate nationala maghiara, care traieste în bloc unitar, îsi revendica dreptul la autonomia teritoriala, în scopul pastrarii identitatii nationale”. Pentru formarea “patriei mama” interne se preconizeaza înfiintarea unui Consiliu National Maghiar al Tinutului Secuiesc, în paralel cu un Consiliu similar al tuturor maghiarilor din România. “Instrumentul politic de baza al pastrarii identitatii noastre, a dezvoltarii întregului Tinut Secuiesc este punerea în practica a principiilor autoadministrarii prin formarea Consiliului National Maghiar al Tinutului Secuiesc”, se arata în comunicatul dat publicitatii (Ziua, 2 iunie 2003).

Desi a existat o decizie internationala cu privire la posibilitatea dublei cetatenii a maghiarilor din afara granitelor Ungariei, se fac înca demersuri pe lânga guvernul ungar în sensul dobândirii acesteia. Respectiva decizie fiind catalogata de Tulit Attila, membru executiv al Comitetului de Initiativa care pregateste înfiintarea Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, drept o decizie “nejusta”, citat de Madiafax. Comitetul de Initiativa va mijloci pe lânga guvernul ungar adoptarea unei astfel de legi, aceasta initiativa fiind sustinuta si de presedintele UDMR Sfântul Gheorghe, Orban Barra Gabor, care este hotarât în a propune Uniunii strângerea de semnaturi pentru sustinerea acestei cauze.

De cealalta parte, presedintele ungar, Ferenc Madl, a declarat ca problema dublei cetatenii este una foarte importanta pentru cetatenii acestei tari, iar politicienii si sociologii unguri lucreaza pentru întocmirea unui punct de vedere în aceasta problema.

Nu au încetat sa apara si reactiile românesti. Asociatia Comunitara a Românilor din Odorheiul Secuiesc si Asociatia Comunitara Româneasca din Miercurea Ciuc, doua organizatii recent înfiintate, au prezentat în prima jumatate a lunii iulie la Izvorul Muresului, autoritatilor locale si centrale, mass-mediei centrale “Situatia identitatii nationale a românilor din judetul Harghita”. În interventiile lor, reprezentantii acestor organizatii au facut referire la “limitarea folosirii limbii române în institutiile de stat”, “separarea învatamântului pe criterii etnice”, “ponderea scazuta a manifestarilor cultural-artistice românesti în programul zilelor localitatilor etnic mixte” din judet, “Persistenta unor discursuri si atitudini publice intolerante ale unor lideri de opinie maghiari”. Fata de aceste probleme, Valter Dorneanu, presedintele Camerei Deputatilor, a sugerat o rezolvare amiabila a lor, la masa tratativelor remarcând totodata ca unele masuri au fost luate în conformitate cu legislatia europeana si ca “aici sunt probleme de zeci, sute de ani si ele nu se rezolva în patru ani sau de catre actualii guvernanti, ci într-o perioada mai lunga de timp” (Ziua, 16 iulie 2003).

 În legatura cu înfiintarea Tinutului Secuiesc, ministru Administratiei si Internelor, Ioan Rus, si-a exprimat dezacordul fata de demersurile pe care radicalii maghiari din România le fac pentru înfiintarea acestei “Regiuni”; el a precizat ca în vederea aderarii la Uniunea Europeana este posibil ca aceste regiuni sa fie înfiintate, dar principiul crearii acestora nu va fi sub nici o forma unul cu baza etnica: “Nicaieri în Europa nu exista regiuni care sa se bazeze pe astfel de criterii si cu siguranta nu vor exista nici în România”(Ziua, 23 iulie 2003). Declaratia ministrului Ioan Rus este în acord cu cea facuta în urma cu câteva luni la Sfântul Gheorghe de seful Delegatiei Comisiei Europene în România, Jonathan Scheele, care a apreciat ca un astfel de demers ar întârzia procesul de aderare a tarii noastre la UE, care “are nevoie la ora actuala de o structura regionala stabila”, alminteri “orice modificare în componenta celor 8 agentii de dezvoltare regionala ar duce la întârzierea procesului de negociere si aderare a României la U.E.”. (cf. Rompres, 22 mai)

Pe fondul vechii colaborari între serviciile de informare ale Ungariei comuniste si ale URSS, cu scopul de a crea stari conflictuale în regiunile locuite de secui, care sa justifice interventia straina pentru ‚salvarea’ Ardealului, Ungaria de astazi si UDMR se lasa în continuare amagite de cântecul de sirena al serviciilor secrete rusesti, interesate de enclavizarea destabilizatoare a României, prin reînfiintarea – în inima tarii! – a Regiunii Autonome Maghiare, ca pe vremea comunismului stalinist. Aceste demersuri contravin intereselor SUA, care reclama întregul spatiu geostrategic al României. Contravin si intereselor UE” – Traian Calin Uba (Puncte Cardinale   6 / iunie 2003)

 

u Intram în NATO daca restituim proprietatile confiscate evreilor (în timpul Holocaustulul) si românilor (în timpul comunismului)

Senatul SUA (care decide în probleme externe si de aparare) a votat unanim în favoarea extinderii NATO cu înca 7 state: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia si Slovenia. Aderarea la NATO va avea loc daca si numai daca aceste tari au actionat si vor continua sa actioneze pentru:

1.    restituirea proprietatilor confiscate în timpul Holocaustului si al epocii comuniste;

2.    deschiderea si liberul acces la arhivele referitoare la Holocaust si la perioada comunista;

3.    constituirea unor comisii competente, formate din istorici si alti specialisti, care sa elucideze si sa raporteze public adevarul cu privire la rolul guvernelor si societatilor lor în timpul Holocaustului si al epocii comuniste;

4.    colaborarea deschisa a guvernelor celor 7 tari cu alte guverne, în primul rând cu administratia americana, ca si cu societatea civila, pentru ca popoarele celor 7 tari invitate sa izbuteasca sa-si asume si sa depaseasca greselile trecutului, si în privinta Holocaustului, si în cea a epocii comuniste.

Pâna pe 1 ianuarie 2004, presedintele SUA va raporta Congresului progresul celor 7 state în realizarea masurilor de mai sus.

Senatul SUA a mai decis ca la 18 luni de la admiterea celor 7, sa propuna NATO sa ia în discutie procedurile de suspendare a oricarui stat membru care nu respecta valorile democratice pe care se întemeiaza NATO.

 

Cu toate acestea, în 13 iunie 2003, cu ocazia aprobarii Acordului de Cooperare dintre Arhivele Nationale ale României si Muzeul Holocaustului din SUA, un comunicat al guvernului român arata ca „înlauntrul hotarelor României nu a avut loc un Holocaust”. Federatia Comunitatilor Evreiesti din România a publicat însa documente din care reiese ca au murit 250.000 de evrei, iar Centrul pentru Monitorizarea si Combatere Anti-Semitismului (MCA) din România, asociatie afiliata la Liga Anti-Defaimare din SUA, solicita premierului Adrian Nastase sa retracteze în mod public negarea Holocaustului. Ministru Culturii, Razvan Teodorescu, a aratat ca evreii au fost ucisi în Transnistria, spatiu ocupat si guvernat de trupele române, dar în afara teritoriului românesc. Pâna la urma guvernul român a amendat totusi declaratia facuta în 13 iunie.

 

A venit apoi rândul presedintelui Iliescu sa intre în colimatorul evreilor. El a afirmat ca ”masacrele de la Bucuresti si Iasi din 1941 si trimiterea evreilor în lagare de concentrare din Transnistria au avut loc, dar liderii din acea perioada sunt responsabili pentru aceste evenimente… Este imposibil sa fie acuzat poporul român si societatea româna pentru acest lucru… Înseamna asta ca bietii cetateni români de azi trebuie sa plateasca pentru ceea ce s-a întâmplat atunci? Merita sa îi jupuim pe cei care traiesc acum în suferinta pentru a-i compensa pe ceilalti?”. Iliescu a apreciat ca procesele prin care se solicita restituirea propietatilor evreiesti trebuie fie amânate, fie respinse.

Comentând aceste declaratii, cotidianul Jerusalem Post este extrem de revoltat de o asa zisa recrudescenta a fascismului în România, domnul Ion Iliescu nefiind decât una dintre vocile acesteia, ca un Haider al României. Tot în acest ziar citim: “Presedintele Ion Iliescu a ofensat sensibilitatile evreiesti în câteva ocazii recente, cu comentarii care au mers de la negarea Holocaustului si au ajuns la o dezvinovatire colectiva a României de orice culpabilitate pentru rolul sau în masacrarea în masa a evreilor în cel de-al doilea razboi mondial”. Aceste declaratii scrie acelasi ziar, nu urmareste altceva decât sustragerea României de la plata unor „compensatii simbolice minuscule”. Cât de minuscule sunt despagubirile aflam din declaratiile urmatoare.

Presedintele a raspuns aratând ca România recunoaste suferintele evreiesti de-a lungul istoriei si faptul ca ei au fost nedreptatiti în România prin faptul ca li s-au confiscat averile. Problema despagubirii este însa una delicata: “în conditiile României de astazi, în care unul din trei români traieste în saracie, a plati circa 9-10 miliarde de dolari într-un timp scurt poate provoca grave dezechilibre economice si sociale. De aceea, presedintele Ion Iliescu este pentru retrocedarea în natura a proprietatilor existente si pentru o esalonare în timp a despagubirilor în bani” aflam dintr-un comunicat al Biroului de Presa al Administratiei Prezidentiale. Cotidianul izraelian Haaretz (Tara) ne da o cifra mai exacta a minusculelor compensatii: „Propietatile expropiate în România dupa razboi sunt evaluate la suma de 5,3 miliarde de dolari” (e vorba de proprietatile a sute de mii de evrei, dupa afirmatia ministrului de interne izraelian, Avraham Poraz).

Presedintele „Uniunii Evreilor originari din România care traiesc în Israel” (H.O.R.), Zeev Schwartz, a amenintat ca „daca situatia va continua, îmi iau angajamentul, în numele zecilor de mii de evrei originari din România, pe care HOR îi reprezinta, ca vom apela la Curtea Internationala de la Strabourg, pentru a ni se face dreptate. Actuala pozitie adoptata de România nu-i va servi intrarii în NATO si nici în Comunitatea Europeana”.

 

u Savantul Nicolae Paulescu este denigrat pentru a doua oara

I-a venit rândul si savantului Paulescu, ca alaturi de Eliade, Cioran, Ionescu sa fie acuzat ca este antisemit.

La congresul ce s-a desfasurat catre sfârsitul lunii august la Paris, savantului român ar fi trebuit sa i se recunoasca în sfârsit meritele stiintifice pe care le-a avut în descoperirea insulinei. Trebuia sa se acorde unui savant, pentru prima data, premiul Paulescu care a fost instituit în cinstea sa. Ceremonia urma sa beneficieze de prezenta ministrului român al sanatatii si de o prestigioasa delegatie româneasca, dar nu a fost sa fie asa.

Profesorului Paulescu i s-a facut o nedreptate în 1923 când premiul Nobel a fost acordat unui canadian, Frederik Banting, pentru descoperirea insulinei pe care profesorul Paulescu o facuse cu un an înainte. Ceea ce i se reproseaza acum este ca a fost un apropiat al lui A.C. Cuza si ca a participat la fondarea Ligii Nationale de Aparare Crestina, în 1923, care mai târziu prin sciziune a generat Garda de Fier. Printre lucrarile sale antisemite au fost citate: “Complotul iudeo-masonic împotriva natiunii române” si “Evreii si alcoolismul”. Stranepotul sau nu este însa, întru totul, de acord cu “paternitatea” atribuita lui Paulescu privind aceste articole.

În acest context toate festivitatile în cinstea savantului român au fost anulate la Paris, evitându-se un scandal în presa si hotarându-se ca premiul Paulescu sa fie decernat la Bucuresti în luna noiembrie, mergându-se pe ideea ca politicul nu ar trebui sa se amestece în problemele medicale.     

u Martorii lui lehova au primit statutul de cult crestin în România

  A fost recunoscut prin ordinul nr. 2657 din 22 mai 2003, publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr. 414 din 13 iunie, statutul de organizare si functionare al organizatiei religioase “Martorii lui Iehova”, înregistrata la 9 aprilie 1990 la Judecatoria sectorului I Bucuresti. Ordinul respectiv are sapte articole care precizeaza, între altele ca aceasta organizatie religioasa este un cult religios crestin care are toate drepturile si obligatiile prevazute de lege pentru cultele religioase recunoscute de statul român.

  “Martorii lui Iehova” sunt o secta pe cât de ciudata pe atât de periculoasa, surprinzându-ne, totodata, aceasta graba si lipsa de discernamânt. Ei nu trebuiesc încurajati caci sustin trei erezii pagâne:

1.  Iisus nu este Dumnezeu, zic ei. Crestinii cred în Sfânta Treime, dupa cum Iisus a poruncit: “Mergând învatati toate neamurile, botezându-le în Numele Tatalui al Fiului si al Sfântului Duh (Matei28);

2.  Nu trebuie sa faci armata si sa asculti de stapânire, sustin ei. Dar în Sfânta Scriptura e scris: “Tot sufletul sa se supuna înaltelor stapâniri, ca nu este stapânire decât de la Dumnezeu... Caci ea (stapânirea) este slujitoare a lui Dumnezeu spre binele tau. Iar daca faci rau, teme-te, caci nu în zadar poarta sabie” (Rom.13, 1-4);

3.  0mul daca moare, mai zic ei, moare si trupul si sufletul. Iar de înviat, înviiaza numai cei drepti. Acesta este un ateism mascat. Mântuitorul Iisus Hristos ne învata însa ca sufletul este nemuritor: “Nu va temeti de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot sa-l ucida, ci temeti-va mai curând de acela care poate si sufletul si trupul sa le piarda în gheena “(Matei 1 0,28).

            Este curios cum justitia româna permite existenta unei secte care incita la revolta contra autoritatilor statului (secta considera statele drept creatii ale lui Satan). Ea este interzisa în Franta si Germania. În Franta, din 2001, exista o lege împotriva sectelor (Biserica Scientologica, Moon, Martorii lui Iehova etc.), de împlinirea careia se ocupa o Misiune Interministeriala de lupta împotriva sectelor. Si mai curios (si periculos) este ca, dupa câte stim noi, „Martorii lui Iehova” este o organizatie peste tot în lume, numai la noi este cult, ori cultele au drepturi si facilitati mult mai mari acordate de stat! Este ca un virus caruia statul îi acorda toate facilitatile (ace, seringi) ca sa putem fi injectati. Sa speram însa ca va avea doar efectul unui vaccin pentru Biserica Ortodoxa.

 

u Biserica Ortodoxa de Stil Vechi din România

Despre „Martorii lui Iehova” stim cu totii, desi sunt eretici, dar putini dintre noi stiu ca o parte din cei 86,7% dintre noi care s-au declarat ortodocsi, sunt ortodocsi de stil vechi, care nu sunt înca constituiti într-un cult, ci într-o organizatie. Ei au aparut în urma îndreptarii calendarului, au fost aceea care nu au putut accepta aceasta îndreptare ramânând asa cum erau, adica pe stilul vechi, pe calendarul iulian, considerat de noi ramas în urma.

Despre ei am aflat ca acum câteva luni si-au luat titulatura de “Biserica Ortodoxa de Stil Vechi din România”, pâna atunci numindu-se “Organizatia credinciosilor Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România”.

Din buletinul “Viata Cultelor”(an.XII, nr.76,1-15, mai 2003, p.7), aflam unele date statistice referitoare la aceasta Biserica. Este autocefala si organizata ca Mitropolie, având o singura episcopie, la Adjud, o noua episcopie fiind în curs de înfiintare la Bacau. Mitropolia are circa 500.000 de credinciosi înregistrati, dar potrivit propriilor statistici, la slujbe participa peste un milion de credinciosi. Au 130 preoti de mir si 60 de parohii (fata de 36 înainte de 1989) raspândite pe întreg teritoriul tarii.

Pe lânga cele sapte manastiri pe care le aveau înainte de 1989, ortodocsii români de stil vechi au mai construit pâna în prezent înca 42 de schituri si manastiri. Între manastirile de calugari cea mai mare este cea de la Chilia Veche, cu 280 de monahi.

Se poate observa cu usurinta ca avem de-a face cu o Biserica destul de bine organizata, care va figura dupa spusele Î.P.S. Vasile, întâistatatorul ei, printre cultele recunoscute din România.

 

uProdusele modificate genetic vor duce România la biosclavie

Unele organizatii neguvernamentale din România, cum ar fi Bioterra si Ecosens, la care se alatura organizatii din strainatate, au avertizat periodic, prin diferite rapoarte, ca la noi în tara au început sa se consume produse modificate genetic. Este cunoscut faptul ca în ultimii 10 ani s-a consumat ulei din soia modificat genetic, fara ca acest lucru sa fie mentionat pe eticheta; din 2000 acest ulei se fabrica si la noi din soia modificata genetic ce se cultiva în România. Constantin Sin, expertul pe astfel de probleme în cadrul MAAP, apreciaza ca pericolul consumarii de produse alimentare din plante modificate genetic este o falsa problema. El a precizat ca pâna acum nu s-au constatat efecte negative asupra sanatatii omului sau asupra mediului (Ziua, 21 mai, 2003).

Motivul principal al folosirii acestor plante este costul de productie mult mai scazut. Referitor la aceasta problema papa Ioan Paul al II-lea spune ca el îsi va de binecuvântarea pentru utilizarea acestor plante daca ele vor fi un mijloc de combatere a foametei în tarile sarace. Aceasta binecuvântare va fi data probabil în luna noiembrie când Vaticanul va lansa programul “Biotehnologia animala si vegetala”.

Oficialii români sustin ca nici UE (care se opune folosirii lor) nu va putea împiedica raspândirea plantelor modificate genetic, pâna în prezent România emitând acte normative în conformitate cu legislatia europeana care oricum nu este definitivata. Avem o lege care obliga ca produsele în cauza sa aiba specificatia de rigoare pe eticheta. Pâna acum nu s-au facut controale în acest sens, dar nici nu exista în tara aparatura de laborator care sa descopere acest lucru.

Dincolo de aceste garantii, se pare ca înca nu se cunosc toate efectele utilizarii acestor plante. Nu se cunoaste efectul pe care-l au asupra animalelor salbatice care sunt nevoite sa se hraneasca din astfel de culturi. Nu se cunoaste impactul pe care-l va avea pe termen lung, ierbicidul folosit pentru tratarea acestor plante.

O problema foarte mare legata de aceste plante a aparut în SUA prin folosirea asa numitei gene terminator. Aceste gene sunt pentru blocare ciclului de viata; ele, încorporate într-o planta prin bioinginerie fac plantele infertile (produc seminte infertile), incapabile de înmultire, fortând în acest fel fermierul sa cumpere seminte în fiecare an. Aceasta ar putea duce în viitor la o biosclavie a natiunilor, ca un mic grup de oameni sa detina controlul rezervei alimentare mondiale. Motivarea specialistilor pentru utilizarea acestor gene este aceea ca prin intermediul ei se va putea stopa proliferarea unor plante nedorite.

Se pare însa, ca o planta terminator poate raspândi ADN-ul în jurul sau, ducând astfel, în timp, la disparitia tuturor plantelor înrudite! Cele mai multe date arata ca polenul, în conditii normale, nu poate fi raspândit decât la câtiva metri în jurul plantei. Dar cercetatorii de la Universitatea din California, au relatat ca ADN-ul din porumbul transgresat genetic din Mexic, s-a raspândit în speciile normale aflate la 100 de km. Asadar, mai sunt multe necunoscute în aceasta problema, iar daca se va face ceva cu siguranta trebuie sa se faca cu mare precautie si responsabilitate.

 

u Transplantul de organe aprobat de B.O.R.

În data de 5 martie, în sedintele tinute în Palatul Patriarhiei din Bucuresti, a fost analizata de catre Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române problema transplantului de organe, pe baza unui referat al Comitetului National de Bioetica al BOR. Sinodul a aprobat aceasta practica a transplantului, pentru a sprijini activitatea medicala, dar cu anumite rezerve. Presedintele comitetului, P.S. Sofronie Drincec al Ungariei a adaugat ca în atentia Sfântului Sinod mai sunt si alte probleme de bioetica, precum avortul, eutanasia si clonarea. (Foia Diecezana, nr.3-4 2003)

 

u Preîntâmpinarea indisciplinei monahale

Scrisoarea adresata de PF Teoctist ierarhilor BOR în legatura cu hotarârile Sf. Sinod privind unele masuri concrete pentru preîntâmpinarea cazurilor de indisciplina si de abateri.

Înalt Prea Sfintia Voastra, Prea Sfintia Voastra,

       Cu frateasca dragoste, Va aducem la cunostinta ca Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în sedinta sa de lucru din 18-19 iunie 2003, a luat în examinare, la propunerea Comisiei sinodale pentru doctrina, viata monahala si misiunea sociala, unele cazuri si situatii de indisciplina din rândul personalului monahal.

Luând act, din cele prezentate de membrii Comisiei pentru doctrina, viata monahala si misiune sociala, dar si în cadrul dezbaterilor din plen, de exis­tenta unor cazuri de indisciplina si abatere în rândul personalului monahal care aduc grave prejudicii vietii bi­sericesti si duc la scaderea calitatii vietii monahale, cu consecinte si efecte nega­tive de lunga durata pentru dezvoltarea vietii monahale în spiritul traditiei monastice a Bisericii noastre;

Constatând ca este necesar ca Sfântul Sinod sa-si exprime preocu­parea si sa dea un semnal în scopul limitarii acestor cazuri si pentru pre­întâmpinarea altor manifestari de indis­ciplina, neascultare si abateri de la re­gulile vietii monahale, care au un impact negativ asupra starii generale a mo­nahismului nostru si asupra vietii bi­sericesti în general;

În acord cu prevederile Sfintelor Canoane, ale Statutului pentru organi­zarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Române si ale Regulamentului pentru organizarea vietii monahale si functio­narea administrativa si disciplinara a mânastirilor, revizuit si completat de Sfântul Sinod în sedinta din 4 iunie 1998;

În urma discutiilor care au avut loc în plen, în cadrul carora au fost aduse unele completari propunerilor formulate de Comisia pentru doctrina, viata monahala si misiunea sociala, în una­nimitate, plenul Sfântului Sinod hotaraste:

- Se vor lua masuri pentru a se aplica cu fermitate prevederile Regulamentului pentru organizarea vietii monahale si functionarea administrativa si disciplinara a mânastirilor în cazurile de indisciplina si abatere de la regulile vietii monahale, care aduc grave prejudicii vietii monahale, activându-se rolul Consistoriilor Monahale;

- Eparhiile care nu au tiparit pâna în prezent legitimatiile pentru personalul monahal se vor îngriji pentru punerea imediata în aplicare a hotarârii Sfântului Sinod nr. 762/12-13 martie 2002, cu termen la 1 septembrie 2003, având ca scop a preîntâmpina cazurile de vagabondaj si cersetorie în rândul personalului monahal, luând totodata masurile cuvenite pentru înstiintarea autoritatilor de ordine publica locale în cazuri constatate de uzurpare a calitatii de calugari de port ilegal de uniforma;

- Interzice cu desavârsire organizarea de colecte de catre personalul monahal sau clerical al Bisericii noastre, cu înstiintarea corespunzatoare a organelor de ordine publica centrale si locale asupra acestui lucru, precizând ca într-o eparhie singurul care are caderea de a recomanda sub semnatura proprie personal monahal sau din rândul clerului de mir pentru solicitarea de ajutoare financiare si materiale este Chiriarhul locului.

- Aproba extinderea perioadei de noviciat înaintea tunderii în monahism cu pâna la cel putin 5 (cinci) ani, chiriarhul locului fiind singurul care aproba tunderea în monahism la recomandarea staretului (staretei);             

- Recomanda IIPPSS si PPSS Chiriarhi sporirea exigentei la selectionarea personalului monahal în vederea hiro­toniei întru ierodiacon si ieromonah si numai pe baza recomandarii confidentiale a staretului si consiliului duhov­nicesc al mânastirii;

- Aproba ca trecerea unui monah dintr-o eparhie în alta sa se faca numai dupa studierea temeinica a motivelor invocate de solicitant si numai pe baza acordului prealabil scris al celor doi Chiriarhi;

- IIPPSS si PPSS Chriarhi vor lua masurile necesare pentru organizarea periodica pe plan local a unor sinaxe (consfatuiri) ale staretilor si staretelor (egumenilor si egumenelor) din eparhi­ile pe care le pastoresc pentru analiza­rea problemelor specifice si luarea masurilor cuvenite în scopul îmbuna­tatirii vietii monahale;

- Cazurile de excludere din monahism dintr-o eparhie vor fi aduse la cunostinta prin înstiintarea tuturor celorlalte eparhii ale Bisericii noastre, din tara si strainatate, a Cancelariei Sfântului Sinod si prin presa bisericeasca;

- Aducându-Va la cunostinta aceasta hotarâre a Sfântului Sinod, Va rugam sa binevoiti a lua act si a dispune masurile necesare pentru punerea în aplicare prin publicarea în presa bisericeasca, informarea mânastirilor din cuprinsul eparhiilor si a preotilor slujitori, precum si a organelor de ordine publica asupra aspectelor de interes ce deriva din cuprinsul ei.

Cu frateasca întru Hristos îmbratisare.

Presedintele Sfântului Sinod

†Teoctist

Arhiepiscop al Bucurestilor,                              Secretarul Sfântului Sinod

Mitropolit al Munteniei si Dobrogei                      Vincentiu Ploiesteanul

si Patriarhul B. O. R.                                                Episcop-vicar patriarhal

 

u Templu al Zeului Mithras la Alba Iulia

Un templu datând din secolul III, ridicat de adeptii zeului Mithras, a fost descoperit într-un santier arheologic din Alba Iulia. Descoperirea a fost facuta pe santierul arheologic international, la care participa, pe lânga arheologi români, cercetatori din Anglia, Germania si Franta. Santierul a fost deschis urma cu câtiva ani în partea nordica a cartierului Partos din Alba Iulia. Coordonatorul proiectului, Alexandru Diaconescu, lector doctor în cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj Napoca, a declarat ca descoperirea are o importanta deosebita atât pe plan national, cât si international. Ea va da posibilitatea cercetarii amanuntite a acestei religii, mai ales datorita faptului ca templul a fost bine conservat: “Ceea ce am gasit noi este coltul unui templu subteran al Zeului Mithras, foarte bine conservat, cu bazele de statui în picioare, asa cum a ramas dupa ce a fost abandonat de ultimii adepti ai acestei religii. Se pare ca bolta s-a prabusit înainte ca templul sa fie distrus de crestini”, a spus Alexandru Diaconescu. Acesta a afirmat ca alte temple ale zeului Mithras au mai fost descoperite în secolul XIX la Sarmisegetuza si în judetul Alba în apropiere de Dealul Furcilor, dar nici acestea si nici cele descoperite în alte tari nu au fost asa de bine conservate ca acela din Alba Iulia. Mithras este un zeu de origine persana asociat luminii si prin initiere promitea mântuirea. Ritualurile grupurilor de initiati se desfasurau în niste pesteri subterane care aveau aspectul unor bolti sapate în pamânt si care simbolizau pestera în care s-a nascut Mithras. Zeul Mithras a avut foarte multi adepti în întreaga lume si religia mitrasciana este considerata principalul concu­rent al crestinismului. Desi era un cult foarte popular, a pierdut în fata crestinismului, deoarece se adresa doar barbatilor si nu avea valoarea si preceptele morale ale crestinismului. În prezent, sute de savanti din întreaga lume cerceteaza aceasta religie si încearca sa afle misterele cultului Zeului Mithras. Pe lânga templul Zeului Mithras, pe santierul din Alba Iulia a mai fost descoperit, anul trecut un alt templu al zeului liber Pater sau Dionisos, care ere considerat zeul vinului si petrecerilor la romani. (Ziua, 28 august 2003)

 

u Data învierii lui Iisus dupa doi astronomi români.

Astronomii români Tiberiu Oproiu si Mircea Liviu, de la Institutul de Cercetare Astronomica din Cluj, sustin ca un riguros studiu i-a condus la stabilirea datei exacte a mortii pe Cruce, respectiv a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Cei doi astronomi afirma ca Iisus a murit în anul 33 d.Hr., în ziua de vineri, 3 aprilie, la ora 15, si a înviat duminica, 5 aprilie, la ora 4 dimineata. Cercetatorii au folosit un program de computer pentru a verifica referintele din Biblie care nu corespundeau cu data astronomica istorica. Ei au pornit de la faptul ca în scrierile Noului Testament se mentioneaza ca Iisus a murit la numai o zi dupa prima noapte cu luna plina, dupa echinoctiul de vara, informeaza ziarul bucurestean “România Libera” din 13 mai. (Viata Cultelor, nr. 507 2003)

  

u „Big Brother”-izarea României

Cartea electronica de identitate. Pe 1 aprilie 2003 Camera Deputatilor a adoptat Ordonanta de Guvern din 2002 ce prevedea regimul juridic al cartii electronice de identitate. Cartea de identitate va cuprinde:

-     datele actuale din cartea de identitate;

-     grupa sanguina;

-     permisul de conducere auto;

-     cartea de alegator;

-     asigurarea medicala;

-     asigurarea sociala;

-     semnatura electronica

-     alte date ce vor fi stabilite prin hotarâre de guvern.

Doar Finlanda, Italia si Olanda au acest tip de buletin. Guvernul român se grabeste suspect de repede sa le dea populatiei.

Cardul medical. Ministrul Sanatatii, Mircea Beuran, a anuntat pe 28 iulie ca sistemul medical va fi informatizat si fiecare cetatean va avea un card medical. „Dupa punerea în functiune a cardului vom sti cu exactitate câti bolnavi avem, bolile de care sufera, cât se consuma pentru fiecare bolnav si felul în care se face acest lucru… Nu ne mai putem permite ca în mileniul trei, în sistemul de sanatate sa se lucreze cu creionul si radiera, lucru lipsit de orice perspectiva” a declarat ministrul.

Cardul bancar: Salariile bugetarilor se vor plati numai prin cardul electronic, urmând ca într-un viitor nu prea îndepartat toti patronii sa plateasca salariile pe card. În general, în lume, se tinde ca toate cheltuielile sa se faca de pe card, banii urmând sa dispara (putem vorbi doar de bani electronici). Cardul este numit de cei ce-l promoveaza „Regele mileniului III”, constienti sau nu de faptul ca citit invers iese Drac!

Microcipuri pentru toate animalele domestice.  Pentru a avea o evidenta clara a numarului de animale domestice si a comercializarii lor, Ministerul Agriculturii este hotarât sa insereze microcipuri electronice sub pielea animalelor. „Microciparea electronica reprezinta aplicarea unui cod numeric personal care nu poate fi falsificat în nici un fel… Daca animalul nu este comercializat si nu circula, nu este obligatorie microciparea” a spus Liviu Harbuz, subsecretar de stat în acest minister. În acest an se va începe cu caii (din 20 septembrie 2003), iar pâna în 2006 vor fi microcipate toate animalele domestice. Pentru cai, microcipurile cu antena sunt activate pe frecventa de 134,2 kHz si contin un cod unic de identificare. Ele sunt însotite de etichete autocolante care contin codul unic sub forma alfanumerica si cod de bare.

Pasaport digital si documente vamale securizate. Consiliul European a stabilit la Porto Carras (Grecia) introducerea pentru cetatenii UE, dar si pentru cei din afara dar care vor sa viziteze o tara a UE, a pasaportului cu microcip. Acesta va contine date de identificare biometrice (amprenta digitala si cea a irisului ocular). Hotarârea s-a luat ca urmare a unei legi similare din SUA, care prevede ca din octombrie 2004 nu se va mai putea intra în SUA fara identificarea biometrica. Urmare acestor legi si România va fi obligata sa faca acelasi lucru.

De asemenea, tot în România, pentru a reduce valul de falsuri în documentele vamale, acestea vor fi securizate prin coduri de bare, care va permite supravegherea traseului unui document în circuitul de vamuire, identificarea lui stricta (prin codul unic de identificare) si a continutului lui.

Carti cu codul de bare. Deja majoritatea produselor au lipit pe ambalaj eticheta cu codul de bare. Conform unei legi recente, începând din anul 2004 cartile vor trebui sa fie si ele inscriptionate cu codul de bare. Unele edituri ortodoxe au anuntat ca îsi înceteaza activitatea, refuzând sa foloseasca codul de bare, deoarece acesta contine numarul lui satana: 666. Mentionam ca acest cod de bare se va gasi si pe cartea electronica de identitate, pe cardurile medicale, pe pasaport etc.

Guvernarea electronica. Guvernul României are un plan de e-guvernamânt si toate cele de mai sus concura la realizarea lui. În curând toate taxele si impozitele se vor plati si declara din fata calculatorului, la început de catre persoanele juridice si în perspectiva si de catre persoanele fizice (cetateni). Chiar si votarea la urne nu va mai fi ce-a fost. Cartea de alegator si semnatura (electronica) vor fi incluse în cartea electronica de identitate si se va putea vota de la orice calculator (de acasa sau din sectia de votare de catre cei ce nu au acasa un calculator). Legea semnaturii electronice este deja de mult publicata în Monitorul Oficial.

Desi nu suntem în spatiul Schengen România va îndeplini în curând toate conditiile necesare. Acordul Schengen, pentru prima data în analele istoriei, vine sa ceara legalizarea urmaririi tuturor cetatenilor! In ansamblul lui, acordul vorbeste despre cum trebuie sa se realizeze aceasta urmarire. Se obliga fiecare stat membru sa adopte, cel mai târziu pâna la intrarea în vigoare a acordului, ‘’legislatia nationala necesara, asa încât sa se asigure un nivel de protectie a datelor cu caracter personal”. În România exista deja în fiecare oras birouri de evidenta informatizata a persoanei, precum si legea protectiei datelor cu caracter personal. La sfârsitul sfârsitului se va ajunge la folosirea unui numar de cod unitar ce va însoti fiecare cetatean si va cuprinde: buletinul de identitate, certificatele de stare civila, carnetul de votant, numarul din lista electorala, pasaportul, carnetul de asigurare, codul de înregistrare fiscala, permisul de conducere, numarul din registrul de nasteri (sex masculin sau feminin), numarul din registrul de stare civila, numarul din registrul consular, contul personal la banca. Asadar, în putine cuvinte, e vorba de un numar personal care va însoti cetateanul în fiecare tranzactie cu Statul si în fiecare activitate. Acest numar va înlocui orice priveste individul; va fi folosit oriunde si oricând, încât fara el nu va fi posibila nici o tranzactie. Orice miscare, orice activitate va fi astfel înregistrata: ziua, ora, ce ai cumparat, de unde, cât ai platit, unde ai telefonat, unde ai luat bilet de avion sau tren, ce publicatia ai cumparat (citit!) etc. Si bineînteles, acest numar personal va fi codificat si prin codul cu bare EAN 13, purtator de 666.

Toate acestea presupun crearea unei uriase baze de date cu caracter personal (asemenea celei de la Bruxelles) si investitii uriase pentru realizarea de retele informatice nationale si pentru achizitionarea aparatelor de citire a datelor de pe microcipuri. Exemplu: microcipul pentru animale (cai, în cazul de fata) costa 2-3 euro (asa declara Ministerul Agriculturii, noi însa am aflat din publicatiile americane ca un astfel de cip costa 150-200 dolari!), în România existând aproape un milion de cai, iar scanerul (aparatul de citire a microcipului) costa 200.000 euro, în fiecare directie sanitara veterinara trebuind sa existe câte unul! Toate institutiile vor trebui sa posede aparate de citire specifice activitatii lor (primariile, spitalele, administratiile financiare, sectiile de politie, vamile, unitatile militare, judecatoriile, penitenciarele, centrele de asistenta sociala si chiar scolile). Grav este ca prin unirea Ministerului Administratiei Publice cu Ministerul de Interne într-un singur minister (Ministerul Administratiei si Internelor, sub conducerea lui Ion Rus) se creeaza conditiile controlarii si gestionarii tuturor activitatilor (inclusiv electorale!). Slava Domnului ca nu avem bani ca americanii caci, cu râvna noastra, într-un an-doi România ar deveni un urias „Big Brother”.

Scopul microciparii: prevenirea falsificarii actelor de identitate, facilitarea controlului, cunoasterea în timp real a diferitelor situatii regionale si nationale, gestionarea mult mai eficienta a bugetului national. Pentru cetateni însa, purtatorii microcipurilor, se deschide posibilitatea de a fi supravegheati non-stop si de cine nu trebuie, violându-li-se grav intimitatea. Cercetarile actuale de nanotehnologie si biotehnologie arata ca se vor putea realiza biocipuri cu memorie uriasa si care pot juca rolul de microfoane, camere de filmat sau având functii de geolocatie, toate acestea asigurând o monitorizare permanenta a purtatorului unui astfel de biocip. Iar prin introducerea unor functii de receptie, biocipul poate deveni un instrument puternic în ceea ce Orwell, în romanul sau „1984”, numea „controlul mintii”.

Poate prea devreme, dar ne putem imagina ca asa cum animalele care nu circula nu trebuiesc microcipate, tot asa, monahii, care nu parasesc manastirile si nici nu vând si cumpara nimic (cel putin asa ar trebui sa fie), pot fi scutiti de primirea cartilor electronice de identitate sau a legitimatiilor de calugar!

 

u Constitutia României (4)

> 12 mai 2003 Proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei a ajuns la Camera Deputatilor. În numai 10 zile deputatii trebuie sa depuna amendamentele, în iunie urmând ca proiectul sa fie dezbatut în plen;

> 14 mai-18 iunie 2003 - Revizuirea Constitutiei nu tine seama de parerile cetatenilor constienti si responsabili. Presedintele Asociatiei Pro Democratia – Cristian Pârvulescu, a declarat ca propunerile cetatenilor si ale reprezentantilor societatii civile (în cadrul Forumului Constitutional) nu se regasesc decât în mica masura în cadrul proiectului noii Constitutii (de exemplu „vânzarea de pamânt cetatenilor straini”), de unde putem trage concluzia ca Forumul a fost creat numai de ochii lumi. Câteva propuneri neluate în seama:

-   sistem parlamentar unicameral;

-   clarificarea relatiilor dintre presedinte, parlament si guvern;

-   rezolvarea imunitatii parlamentare într-o maniera satisfacatoare.

Comisia parlamentara de revizuire a Constitutiei a respins însa si cea mai mare parte a amendamentelor Guvernului si partidelor (PNL, PD, UDMR si chiar PSD). PNL a anuntat ca va vota proiectul final numai daca amendamentele propuse (dar respinse de Comisie) vor fi adoptate, iar Adrian Nastase a avertizat ca „daca nu se respecta întelegerile, PSD este hotarât ca revizuirea Constitutiei sa se rezume numai la articolele care privesc aderarea României la NATO si al integrarii în UE”. Câteva propuneri ale PSD care au fost respinse:

-   reducerea numarului de parlamentari;

-   dizolvarea parlamentului de catre presedintele României, la propunerea guvernului;

-   conditionarea promovarii motiunii de cenzura de prezentarea unui candidat la functia de prim-ministru.

24 iunie 2003România ramâne „stat national” si nu se supune „principiului subsidiaritatii”. Deputatii au respins propunerea UDMR privind eliminarea sintagmei „stat national” din articolul 1 al Constitutiei. De asemenea au respins si includerea „principiului subsidiaritatii” în rândul principiilor fundamentale ale Constitutiei, astfel încât „suveranitatea nationala apartine poporului român”, respingând implicit si o alta propunere a UDMR ce prevedea ca anumite drepturi suverane sau exercitarea acestora împreuna cu alte state pot fi transmise, prin tratate internationale, catre organizatii internationale sau organe ale acestora.

     Pâna la sfârsitul lunii iunie deputatii vor adopta modificarile din proiect si vor transmite proiectul senatorilor, care pâna la sfârsitul lunii iulie vor depune amendamentele lor la Comisia Constitutionala.

>   19-20 iulie 2003Propuneri de re-românizare a României. A IV-a editie a simpozionului „Românism si anti-românism” a avut ca tema „De-românizarea României”, organizatorii au fost:

-   Uniunea Vatra Româneasca;

-   Liga Internationala a Românilor;

-   Uniunea Veteranilor de Razboi si a Urmasilor Veteranilor;

-   Federatia Româna a Fostilor Detinuti si Luptatori Anticomunisti;

-   Grupul „Scara”;

-   Liga pentru combaterea anti-românismului.

La încheierea simpozionului s-au încheiat mai multe documente printre care si o declaratie cu privire la revizuirea Constitutiei, în care se cere:

-   respingerea articolului ce permite vânzarea de pamânt cetatenilor straini (n.red.: maghiarii ar putea face în România ceea ce au facut evreii în Israel/Palestina!);

-   introducerea votului uninominal, la care s-a renuntat cu prea multa usurinta;

-   garantarea drepturilor populatiei majoritare.

28 iulie 2003Asociatia Pro Democratia cere referendum pentru sistemul electoral odata cu cel pentru Constitutie. Asociatia îi cere presedintelui Ion Iliescu sa propuna ca la referendumul privind modificarea Constitutiei sa se realizeze si consultarea cetatenilor pentru modificarea sistemului electoral, se arata într-un comunicat remis, luni, agentiei MEDIAFAX. Potrivit comunicatului, Adunarea Generala a Asociatiei Pro Democratia, întrunita în sedinta ordinara pe anul 2003 în perioada 25-27 iulie, a constatat sprijinul masiv pe care societatea româneasca îl acorda modificarii sistemului electoral (60% dintre români fiind de acord cu trecerea la votul uninominal, în timp ce doar 15% sunt pentru mentinerea sistemului de lista) si scaderii numarului de parlamentari. De aceea, Pro Democratia solicita presedintelui României, în virtutea prerogativelor constitutionale referitoare la initierea referendumului, sa propuna ca, în acelasi referendum privind modificarea Constitutiei, sa se realizeze si consultarea pentru modificarea sistemului electoral, scaderea numarului de parlamentari si adoptarea unui Cod Electoral. Totodata, Asociatia Pro Democratia cere partidelor politice si membrilor Parlamentului sa creeze cadrul pentru ca aceasta consultare sa aiba loc astfel încât modificarile legislative sa poata fi operate cu rapiditate. Codul Electoral propus de Pro Democratia vizeaza alegerile locale, parlamentare si prezidentiale si a fost dezbatut cu mai multe partide parlamentare, care si-au declarat sprijinul partial. (28.07.2003 / Copyright 2002 Mediafax)

>   7 august 2003Multe propuneri, putine modificari. Pâna pe 1 august senatorii au adus 233 de amendamente la textul Constitutiei adoptat de deputati. Comisia pentru revizuirea Constitutiei (dupa numai doua zile si jumatate de lucru!) a acceptat numai 32 de modificari. În final, reprezentantii PSD, PNL, PD si UDMR s-au declarat satisfacuti. Din 25 august textul va fi dezbatut în plenul senatului. UDMR a obtinut acceptarea amendamentului prin care „cetatenii apartinând minoritatilor nationale au dreptul sa se exprime în limba materna în fata instantelor de judecata”, dar a anuntat ca va sustine si în plen amendamentul privind eliminarea sintagmei „stat national”, PD amendamentul potrivit caruia „sumele reprezentând constituirea unor fonduri pot fi folosite numai pentru destinatia acestora”, PUR amendamentul privind „obligativitatea exercitarii dreptului de vot”, iar PSD amendamentul privind posibilitatea ca „perchezitia sa poata fi facuta, în caz de infractiune flagranta, fara dispozitia judecatorului”. 

26 august 2003Alianta Civica este nemultumita de modificarile Constitutiei. Înca din 12 august Florin Niculescu, vicepresedintele Aliantei Civice, a anuntat ca vor picheta Senatul la deschiderea sesiunii pentru revizuirea Constitutiei pentru a sustine unele modificari în Constitutie: formularea în mod explicit a separarii puterilor în stat, eliminarea prevederilor restrictive privind semnaturile necesare pentru o initiativa legislativa cetateneasca, parlament unicameral, desfiintarea „prostitutiei politice” (migrarea de la partidul pe lista caruia a fost ales la partidul unde ar putea face bani). Nici un reprezentant al Senatului nu a venit sa vorbeasca cu membrii AC care au pichetat senatul.

> 1 septembrie 2003Senatul a votat proiectul noii Constitutii. Senatul nu a interzis migrarea de la un partid la altul. A acceptat însa  ca „sumele reprezentând contributiile la constituirea unor fonduri pot fi folosite, în conditiile legii, numai potrivit destinatiei acestora”.

Cel mai dezbatut a fost amendamentul privind folosirea limbii materne în justitie de catre minoritatile nationale. Propunerea senatorului PSD Adrian Paunescu, ca folosirea limbii materne sa se faca prin interpret i-a enervat la maximum pe udemeristi, care au anuntat ca în aceste conditii nu vor vota Constitutia. Astfel, desi majoritatea senatorilor nu au fost de acord cu folosirea limbii materne în justitie, UDMR-ul a avut totusi câstig de cauza! S-a acceptat urmatorul text: „în unitatile administrativ-teritoriale unde cetatenii apartinând unei minoritati nationale au o pondere semnificativa, se asigura folosirea limbii minoritatii nationale respective, în scris si oral, în relatiile cu autoritatile administratiei publice locale si serviciile publice descentralizate, în conditiile prevazute de legea organica”. Liderul PRM C.V. Tudor a anuntat ca PRM nu va participa la votul final al Constitutiei si a criticat dur decizia de mai sus: „Este un atentat grav la identitatea nationala. I-ati lasat pe maghiari sa vorbeasca în limba lor si în justitie si în administratia publica. Doriti sa instituiti o a doua limba oficiala: limba maghiara”.

     Proiectul urmeaza sa fie dezbatut în Camerele reunite ale Parlamentului, dupa care va merge la Presedinte pentru promulgare, apoi, în octombrie, va fi supus referendumului (votul populatiei), care va fi valabil daca participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor înscrise în listele electorale (cu drept de vot).

 

 In Lume:

 

u Bilantul intifadei

            De la izbucnirea intifadei (28 sept. 2000) si pâna la 30 iunie 2003, deci în aproximativ 1000 de zile, au murit 815 israelieni si au fost raniti 4761. Din rândul palestinienilor au murit 2290 (din care 607 minori). Organizatiile palestiniene au comis 9642 de atentate în Gaza si 7650 în Cisiordania. 115 atentatori sinucigasi s-au aruncat în aer iar alti 202 atentatori au putut fi opriti.

u Zidul de securitate al Ierusalimului

            Israelul a început construirea unui zid lung de 190 kilometri la granita ci Cisiordania, dupa aproximativ „linia verde” de dinainte de „Razboiul de 6 zile” din 1967. Costul lucrarii: 2 miliarde dolari. Prin constructia zidului se delimiteaza si granitele viitorului stat palestinian ce se prevede a fi înfiintat în 2005. Problema este ca zidul închide întreg Ierusalimul, deci si enclava rasariteana locuita de circa 300.000 de palestinieni si unde palestinienii doresc sa aiba viitoarea capitala a Palestinei. Pentru a spulbera acest vis palestinian Israelul a conceput un plan pentru construirea masiva de locuinte în Ierusalimul rasaritean, spre a fi locuite de evrei. De asemenea, se crede ca evreii care vor cumpara o locuinta în acea zona vor primi de la stat 23.000 de dolari în loc de 11.500 de dolari cât se primeste în mod normal.

u Zidul de securitate al globalismului si România

În martie 2003, în publicatia americana „Esquire” a aparut un articol intitulat „Noua harta a Pentagonului” (aparut în rezumat si în „Lumea Magazin” nr. 8/2003), care explica noua strategie a SUA asupra lumii si din care reiesea ca SUA si-a asumat statutul de superputere unica si absoluta si, implicit, si-a asumat si rolul de administrator/proprietar si aparator militar al globalizarii, în întreaga lume. Autor: Thomas P.M. Barnett, de la „Colegiul Naval de Razboi al SUA”, consilier la Biroul Secretariatului de Stat al Apararii, colaborator al Pentagonului si comunitatii de informatii a SUA.

Iar în iunie 2003, în cotidianul românesc „Ziua”, a aparut un articol pe aceeasi tema, intitulat „Repozitionarea bazelor militare americane”. Autor: Thomas Donnelly, analist de politica de securitate si aparare de la „American Enterprise Institute” din Washington, fost director de comunicare si initiative strategice la firma „Lockheed”, mare producatoare de armament. La acelasi institut este consilier si Samuel Huntington, autorul mult dezbatutei carti „Ciocnirea civilizatiilor”.

Conform noii strategii a SUA, descrisa de cei doi autori si apoi si de altii, lumea va fi împartita astfel:

-     „Miezul functional”, închizând în perimetrul sau de securitate zona globalizata (guverne stabile, standarde ridicate de viata, securitate colectiva, presa libera etc):

 America de Nord, o mare parte din America de Sud, Uniunea Europeana, Rusia, Slovenia, Ucraina, Belarus, Japonia si „economiile emergente din Asia (îndeosebi China si India), Australia si Noua Zeelanda. Rusia a fost inclusa în Miez pentru ca, prin recentele actiuni menite sa destrame CSI (gândit dupa vechiul sistem colonial al Romanovilor), ea se elibereaza de statele turbulente din Caucaz si de cele mongolo-musulmane din Asia Centrala si poate primi astfel o pozitie puternica în era globalizarii.

-     „Zona tampon”, cuprinzând statele care au misiunea de a stavili patrunderea în Miez a retelelor teroriste; în aceste state Pentagonul intentioneaza sa redistribuie fortele si echipamentele militare ale SUA:

Djibouti si Yemen, Algeria si Maroc, Senegal, Ghana si Mali, nordul Australiei, Thailanda, Singapore Filipine, Indonezia, Kenya, Georgia, Azerbaidjan, Asia Centrala, România, Bulgaria, Turcia, Qatar, Vietnam si Irak; Mexic, Brazilia, Africa de Sud,

-     „Prapastia”, unde globalizarea este slaba sau inexistenta, saracia si bolile predomina, asasinatele în masa sunt frecvente:

Regiunea Caraibilor, aproape întreaga Africa, Caucazul, Asia Centrala, Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Vest si o mare parte din Asia de Sud-Est, Albania, statele ex-iugolave, Republica Moldova;  Arabia Saudita, Afganistan, Sudan, Pakistanul (de nord-vest!), Somalia, Yemen.

            Observam ca acest brâu al globalizarii se poate strânge pe masura ce si alte state ar adera la principiile globalizarii. Totusi, autorii nu spun nimic despre acest lucru! Aceasta ne duce cu gândul la faptul ca zonei neglobalizate i se va crea un alt statut: colonie, piata de desfacere, sursa de materii prime si energetice, sursa de forta de munca si de creiere, groapa de gunoi, cvasipenitenciar etc. (se observa ca zona tampon este mai mult în prapastie decât la marginea prapastiei)

 

Este important de observat si ca ultimele evaluari în cadrul Uniunii Europene merg spre o departajare similara si a Europei:

-     un nucleu central; acesta ar fi format din probabil 10 state, dintre care si cele 6 state fondatoare (Germania, Franta, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg), care au ajuns la concluzia ca Europa în 25 de membri este nefunctionala;

-     o periferie limitata la o zona de liber schimb; se pare ca România va intra în aceasta zona datorita pozitiei fata de razboiul din Irak, datorita aprobarii pozitiei SUA fata de Tribunalul Penal International, datorita nerealizarii unei economii de piata, datorita coruptiei, precum si datorita ortodoxiei, care se va opune permanent viziunii iluministe a UE.

 

Pozitia României atât la granita zonei globalizate cât si la granita zonei iluministe este o veste buna pentru ortodoxie. Politicienii nostri nu vor mai fi poate chiar atât de slugarnici fata de cele doua puteri (SUA si UE) si nu vor mai adopta tot felul de legi anticrestine (când acestea ne sunt doar recomandate). Acest lucru deja a devenit evident, în realizarea proiectului de Constitutie a României renuntându-se la introducerea „principiului subsidiaritatii”. Dar va creste pericolul de a fi atacati datorita bazelor militare ale NATO, care din luna mai 2004 vor începe sa fie deja operationale în România. Pentru ortodoxie, atât globalizarea si iluminismul, cât si terorismul (musulman sau altul) sunt monstri la fel de periculosi. Dar si inevitabili. Sa-i ajutam deci sa se lupte între ei si poate ca, din aceasta lupta, vor învata ceva si de la noi. Va propunem spre lectura poezia „Drumul” de Nichita Stanescu, în care trenul (monstrul negru) este, în viziunea noastra, globalizarea iluminista:

 

Gânditor si cu mâinile la spate

Merg  pe calea ferata

Drumul cel mai drept

Cu putinta.

 

Din spatele meu, cu viteza,

Vine un tren

Care n-a auzit nimic despre mine.

 

Acest tren – martor mi-e Zenon batrânul –

Nu ma va ajunge niciodata,

Pentru ca eu mereu voi avea un avans

Fata de lucrurile care nu gândesc.

Sau chiar daca, brutal

Va trece peste mine,

 

Întotdeauna se va gasi un om

Care sa mearga în fata lui

Plin de gânduri

Si cu mâinile la spate.

 

Ca mine acum

În fata monstrului negru

Care se apropie cu o viteza înspaimântatoare

Si care nu ma va ajunge

Niciodata.

 

 

u Turcia - între islam si „democratia si multiculturalismul” UE.

>   mai 2003Conflict între armata si guvern. Armata turca, care este gardianul valorilor republicane si laice ale tarii, a criticat guvernul aflat la conducere pentru numirea unor figuri islamiste în posturi cheie ale administratiei si pentru proiectele de reforma cu caracter islamist ale guvernului. Se vorbeste chiar de o lovitura de stat militara. Ultimul puci militar în Turcia a avut loc în 1997, tot datorita pozitiei prea tolerante a guvernului fata de activismul islamist.

>   iunie 2003Parlamentul adopta reforme, dar ele nu se realizeaza. La sfârsitul lunii septembrie 2003, Comisia Europeana (CE) va elabora un raport privind democratizarea Turciei, iar în decembrie 2004, liderii UE vor decide daca Turcia îndeplineste conditiile necesare pentru începerea negocierilor de aderare. De aceea, înainte de plecarea premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, la summitul UE din Grecia (20 iunie), parlamentul turc a adoptat un nou set de reforme democratice în vederea alinierii Turciei la normele UE. Adoptarea acestor reforme a constituit o demonstratie de unitate între AKP (Partidul Dreptatii si Dezvoltarii), formatiune aflata la putere, si Partidul Republican al Poporului (CHP), opozitia social-democrata. Masurile adoptate se refera mai ales la sporirea libertatii de expresie a minoritatii kurde din Turcia (circa zece milioane de persoane). Posturile de radio si de televiziune private vor putea sa difuzeze emisiuni în limba kurda, iar oamenii vor avea dreptul sa îsi boteze copiii cu nume kurde. Dar si alte masuri similare (înfiintarea unor scoli private în limba kurda), adoptate în vara anului 2002, nu au fost aplicate. Printre deciziile adoptate figureaza si abrogarea art. 8 din legea antiterorista, în virtutea caruia numerosi intelectuali kurzi au fost condamnati pentru “propaganda separatista”. Presedintele turc se opune acestei decizii de teama rebelilor kurzi ce lupta pentru autonomie teritoriala.

Acesta este al saselea set de reforme adoptat dar neaplicat.

>   august 2003Armata nu mai are putere politica în Turcia. Parlamentul European considera ca rolul exagerat al armatei în viata politica a Turciei încetineste democratizarea structurilor statului. De aceea Parlamentul turc a adoptat un pachet de reforme care determina o diminuare a influentei armatei aspra vietii politice. Presedintele a aprobat aceste reforme. Legea limiteaza puterile si responsabilitatea Consiliului National de Securitate (MGK), principalul grup de decizie al tarii, precum si pe cele ale secretariatului permanent, controlat de armata. Armata a putut proceda la o ultima numire: generalul Sukru Sariisik în postul de secretar general al MGK. Acest post va fi de acum încolo ocupat doar de civili.

            Astfel, desi Coranul contravine principiile democratice si nu poate fi deci o baza reala pentru democratia islamica, drumul spre democratie este deschis, nu însa si spre multiculturalismul Europei! Musulmanii sunt convinsi de superioritatea absoluta a Islamului ca si de obligatia de a converti credinciosi ai altor religii. Ei se pot casatori cu nemusulmane, dar nu permit altora sa se casatoreasca cu femeile lor.

*

            Pentru Islam, Iisus este doar un profet, dar nu Mesia (fagaduit în Deuteronom 18,15-19). Pentru Islam, Mesia este Mahomed! Iisus este deci doar un profet pe care însa îl respecta (nu însa si pe crestini, decât uneori); El nu a murit si înviat, ci altcineva era pe cruce. Pentru crestinii mesianici si nu numai, acest lucru este extrem de grav. Caci „Cine este mincinosul daca nu cel ce tagaduieste ca Iisus este Hristosul? Acela este Antihristul, care tagaduieste pe Tatal si pe Fiul. Oricine tagaduieste pe Fiul, n-are pe Tatal. Oricine marturiseste pe Fiul, are si pe Tatal” – 1Ioan 2, 21-23. Iar Allah nu este acelasi cu Dumnezeu-Tatal caci în Coran scrie ca Allah nu are nici un fiu. Deci, pentru crestinii mesianici, Islamul este antihristic. Poate parea ciudat, dar se pare ca atunci când SUA a trasat „axa raului” - înainte de a ataca Irakul - a facut-o si din ratiuni mesianice (!), presedintele Bush fiind influentat în decizii de un grup sionist ce actiona la Casa Alba, Pentagon, NSC (Paul Wolfowitz, Donald Rumsfeld, Dick Cheney si multi altii).

            Coranul contrazice Biblia. Sarbatoarea jertfei (Id-el-Adha) este celebrata în amintirea „jertfirii” lui Ismael de catre Avraam, ori în Biblie Isaac si nu Ismael trebuia jertfit. În Coran nu scrie clar ca Ismael trebuia jertfit - scrie doar „fiul” - , pentru musulmanii este însa clar ca este vorba de Ismael, deoarece el era mai în vârsta! Astfel, toate fagaduintele pe care Dumnezeu le-a facut lui Avraam sunt valabile pentru Islam (Mohamed fiind, dupa ei, descendent al lui Ismael) nu pentru Israel. Însasi tara fagaduita, Canaan, nu este fagaduita evreilor, ci musulmanilor. Si se ajunge astfel si la problema actuala: Palestina.

u Musulmanii teroristi sunt tradatori ai profetului Mahomed - Scrisoarea profetului Mahomed privitoare la crestini.

La sfârsitul secolului al XIX-lea, un ziar din Cairo, intitulat Union islamitique (Uniunea islamitica) publica într-unul din primele sale numere o scrisoare a Profetului Mahomed al carei original se gaseste, afirma el, în biblioteca sultanului. Existenta acestui document a fost semnalata de mai multe ori în Occident, dar continutul lui nu era cunoscut. În Orient el fusese publicat de doi istorici arabi. Din ziarul egiptean deja mentionat textul a fost preluat de un ziar din Roma, le Bessarione.

Aceasta scrisoare, datata 3 Moharrem (luna a calendarului musulman, corespunzând lunii ianuarie, n.red.), anul 2 al Hegirei (era a Islamului, care începe în anul 622 al erei crestine, data la care fondatorul religiei musulmane s-a mutat la Medina, cf. Le Petit Larousse, 1993, n. red.) de Ali bel Taleb, a carui semnatura o poarta, a fost trimis de Mahomed calugarilor de la mânastirea Sf. Ecaterina de pe Muntele Sinai.

Redam în continuare textul documentului:

Eu, Mahomed, fiul lui Adb-Allah, scriu pentru toti ca un mesaj divin si ca declaratie cominatorie, eu care sunt investit cu încredere de sus pentru a salvgarda harurile divine acordate omenirii de Providenta … Dau prezentele ordine cu privire la crestini si la cei care sunt initiati în aceasta religie, fie ca se gasesc în tari îndepartate sau în tari apropiate, în orase cunoscute sau necunoscute, în Orient sau în Occident; ca ele sa le serveasca drept lege.

Cel care va voi sa contravina acestei scrisori, sa se opuna la ceea ce prescrie ea si sa atace legea mea profetica, fie el monarh sau simplu cetatean musulman, va fi condamnat pentru ca a violat juramintele ei în fata lui Dumnezeu, pentru ca a dispretuit adevarata credinta si este pasibil de blestemul etern.

Daca unul din preotii lor (ai crestinilor) sau unul din coreligionarii lor calatoreste, venind din câmpie, de pe munte, gasindu-se într-o mânastire, într-un sat, pe un teren cultivat, aflându-se în indiferent ce loc, eu sunt protectorul lor, la fel cum sunt si toti discipolii mei, însarcinat sa-i apar; eu le ridic povara; fac sa dispara dificultatile din calea lor, pentru ca sunt supusii mei si protejatii mei. Îi scutesc de toate sarcinile care apasa asupra celorlalti protejati ai mei care nu sunt crestini, nu voi tolera ca ei sa fie molestati.

Pot fi percepute de la ei taxele pe care vor sa le dea de bunavoie, dar nu trebuie sa fie persecutati pentru aceasta. aeful religiei lor nu va putea fi niciodata împiedicat în exercitarea functiilor sale episcopale, nici un preot în sacerdotiul sau, nici un calugar în viata sa monahala, nici calatorul în calatoria sa. Nu se va putea nici demola o biserica, dependintele sale, o mânastire, pentru a le transforma în edificii pioase musulmane sau pentru a face moschei din ele.

Oricine va îndrazni sa încalce aceste prescriptii va fi considerat drept violator al decretelor lui Dumnezeu si al profetului sau.

De asemenea, sefii ierarhici ai religiei crestine, calugarii si cei care-si consacra viata rugaciunilor nu vor putea fi încarcati cu taxe. Eu protejez drepturile lor oriunde s-ar afla ei. Trebuie sa-i înconjuram cu solicitudine, sa îi aparam de orice agresiune, pe mare ca si pe pamânt, în Orient, ca si în Occident, în Nord ca si în Sud, pentru ca ei sunt sub protectia si bunatatea mea.

De asemenea nu trebuie sa punem dijma pe recoltele lor, sau orice taxa ar fi, în cazul celor care îsi dedica viata rugaciunilor, fie în munti, fie în mânastiri. Nu trebuie nici sa vrem sa împartim cu ei produsul lucrarilor lor agricole, caci printre ei sunt dintr-aceia care cultiva (pamântul) pentru a-si asigura existenta.

Nu trebuie niciodata sa-i incomodam sau deranjam violent în timpul unui razboi sau insurectii.

Crestinii care au bunuri si proprietati, negutatorii si cei care platesc taxe nu datoreaza fiscului decât 12 drahme pe an. Nu trebuie niciodata sa fie exploatati.

Trebuie discutat cu ei rezonabil, fara a-i umili sau insulta în legatura cu religia lor. Trebuie sa-i protejam cu generozitate si magnitudine, sa ne abtinem cu totul de a-i ofensa prin rele procedee, indiferent unde s-ar gasi ei.

Daca o femeie crestina este casatorita cu un musulman, drepturile ei trebuie respectate, nu trebuie actionat niciodata împotriva vointei ei, nici sa fie împiedicata de la exercitarea religiei ei. (Musulmanii) trebuie sa ajute si sa contribuie la repararea bisericilor si locasurilor de pietate ale crestinilor, potrivit dorintelor lor.

Cei care ar dori sa se îndeparteze de la prescriptiile acestei scrisori sunt tradatori ai pactului divin si distrug angajamentul profetului.

Prezentul pact va ramâne în vigoare pâna la sfârsitul lumii si pâna în ultima zi a Judecatii.” (Extras din Feridoum bey).

Cel care a preluat scrisoarea si a publicat-o în ziarul italian mentionat a adaugat urmatorul comentariu:

“Acest document, preciza ziarul egiptean, se gaseste în (textele) mai multor istorici arabi. Nu stiu care au fost intentiile acestor istorici, si care sunt acelea ale ziarului nou fondat la Cairo, dar acesta din urma a avut nevoie de o mare îndrazneala, imediat dupa masacrele contra Armeniei, pentru a publica un text care condamna de o maniera atât de absoluta actiunile popoarelor musulmane. Acestea au pus stapânire pe cele mai frumoase tari ale lumii; civilizatia crestina era înfloritoare în aceste tari, din care ele au facut aproape un desert. Domnia lor a fost si este înca a barbariei, a sclaviei si a libertinajului celui mai nerusinat. Ele i-au persecutat pe crestini în toate timpurile si în toate locurile, si din când în când masacre groaznice au facut sa dispara într-un punct sau altul populatii întregi. Cînd pornesc un razboi, acesta este un razboi salbatic, si în plus, pentru ei razboiul este un mijloc de a pune mâna pe populatia feminina a tarilor invadate.

În vremuri de pace, poporul crestin este expus lacomiei pasei; strângerea impozitelor este adesea un adevarat jaf. Mahomed interzice discipolilor sai sa confiste bisericile crestine; au respectat ei vreodata aceasta interdictie? Daca sultanul respecta cu adevarat acest decret al lui Mahomed, sa înceapa prin a restitui crestinilor splendida biserica patriarhala a Constantinopolului (Sfânta Sofia) care a fost transformata în moschee si unde sfânta imagine a Mântuitorului în mozaic reapare mereu pe bolta ca un protest mut împotriva zugravelii care o acopera.”

Textul este semnat L.-H.-D., canonic onorar, si localizat la Airvault.

Întreg material ne-a fost comunicat de Parintele Ioan Marin Malinas (Austria), care precizeaza totodata sursele bibliografice ale acestuia: L.-H.-D., Decret de Mahomet relatif aux chrétiens, în Échos d’Orient, Paris, Tome 1, (Octobre 1897-Octobre 1898.), p. 170-171; John GALEY, Das Katharinenkloster auf dem Sinai, Einführung Kurt Wetzmann, George FORSYTH, Belser Verlag, Stuttgart, Zürich, Sonderausgabe 1990 2, [19791], 191 p., incl. 207 il.+ harta; Istorie Bisericeasca Universala ( redactata de Ioan Ramureanu, Milan aesan si Teodor Bodogae), vol. I (1-1054 p.), editia II, Bucuresti, 1975, si vol. II (1054-1982 p.), Bucuresti, 1993; Profesor Eusevie POPOVICI, Istoria Bisericéasca, Traducere de Athanasie Episcopul Râmnicului Noului Severin si Gherasim Episcopul Argesului, I-II, Bucuresti, Tipografia Cartilor bisericesti, vol. I, 1900, 730 p., vol. II, 1901, 559 p.; KIRCHENGESCHICHTE, von D. Dr. Karl BIHLMEYER, neubesorgt von Dr. Hermann TÜCHLE, [18] Achtzehnte Auflage, vol. I-III, Verlag Ferdinand Schöningh, Paderborn, I, 1966 [Das christliche Altertum], II, 1968 [Das Mittelalter], III, 1969 [Die Neuzeit und die neueste Zeit]. (Viata Cultelor, nr. 492 din 31 Ianuarie 2003)

 

u Papa vrea sa fie patriarh ecumenic iar patriarhul ecumenic vrea sa fie papa!

Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor, al carui presedinte este Cardinalul Walter Kasper, a organizat primul Simpozion de la Roma pe tema Ministerului Petrinian (primatului papal), dupa ce Papa s-a aratat deschis pentru acest lucru. Postulatul primatului papei de Roma asupra tuturor episcopilor crestini este una dintre principalele piedici în calea unirii dintre romano-catolici, ortodocsi si protestanti. Subiecte discutate: Fundamentul biblic al primatului, Primatul la Sfintii Parinti, Rolul Episcopului Romei în Sinoadele ecumenice.

Cardinalul Kaspar a apreciat ca enciclica “Ut unum sint” desi este un pas revolutionar în procesul de refacere a unitatii crestine, nu pune în discutie dogma primatului si a infailibilitatii, ci doreste sa gaseasca noi forme de manifestare a Ministerului petrinian în conformitate cu doctrina formulata la Conciliul I si II Vatican. “Totusi, a spus cardinalul Kaspar, Ministerul poate lua o forma care, desi diferit exercitata în Rasarit si în Apus, ar putea sa fie recunoscuta atât de Rasarit cât si de Apus în cadrul unei unitati în diversitate si a unei diversitati în unitate”.

Pentru biblistul ortodox însa, prezent la simpozion, Apostolul Petru nu reprezinta “sursa si referinta primatului papal”, el este temeiul pentru un primat onorific, a acelui “primus inter pares”.  

Prof. Mitropolit J. Zizioulas (Patriarhia Ecumenica a Constantinopolului) s-a exprimat “în acelasi spirit constantinopolitan-hegemonist”, care este “un obstacol major în afirmarea unitatii canonice ortodoxe si, ipso facto, a întrunirii proiectatului ‘Sfânt si Mare Sinod Ortodox’”. El a acuzat Bisericile Ortodoxe de “nationalism” si “filetism”, declarând ca Patriarhia sa are un primat jurisdictional, si nu unul onorific.

            Comunicarea canonistului român, pr. prof. Nicolae Dura, a fost intitulata “Rolul Episcopului Romei dupa legislatia canonica a Sinoadelor ecumenice din primul mileniu. O evaluare ecleziologico-canonica”. Autorul comunicarii a remarcat ca nici un sinod ecumenic (din primul mileniu) n-a avut cunostinta despre vreun asa-zis primat de drept divin, canoanele Sinoadelor nevorbind decât despre o prerogativa onorifica, de drept uman... Concluzionând, Parintele profesor Nicolae Dura apreciaza ca Simpozionul de la Roma a scos în evidenta faptul ca doctrina privind primatul papal este înca prizoniera propriilor orientari ecleziologico-canonice ale celor doua Biserici si de asemenea ca “Patriarhia de la Constantinopol se foloseste de orice prilej pentru a transmite Romei mesajul ca ceilalti ortodocsi, din Bisericile autocefale, nu sunt chemati decât sa-i tina trena revendicarilor ei papaliste”. (extrase din „Viata Cultelor” 510/2003)

 

u Neîntelegeri ortodoxe cu privire la jurisdictie

Faptul ca au aparut unele tensiuni în relatiile dintre Patriarhul Alexei al II-lea al Rusiei si Patriarhul ecumenic Bartolomeu I, diviziunile aparute între ierarhii ortodocsi din America si alte problene cu care se confrunta Bisericile Ortodoxe, confirma tot mai mult parerea potrivit careia este necesara cât mai urgent convocarea unui sinod panortodox., primul semnal în acest sens venind de la o miscare ortodoxa independenta din America. Seriozitatea neîntelegerilor dintre cei doi patriarhi a iesit la lumina într-o scrisoare trimisa de Patriarhul Alexei, Patriarhului Bartolomeu I, prin care respingea afirmatia acestuia potrivit careia “Ortodoxia, incluzând Bisericile Ortodoxe Ruse în Europa de Vest se afla cu totul sub jurisdictia Constantinopolului”. Aceeasi disputa pe probleme jurisdictionale dintre cei doi întâistatatori se desfasoara în prezent si în legatura cu Bisericile Ortodoxe din Estonia si Ucraina. Situatiile negative au evoluat într-o asa mare masura, încât aceste doua centre ale Ortodoxiei par sa se afle în pragul schismei.

Daca amintim si recenta decizie a Patriarhului Bartolomeu I de a accepta în Arhidieceza Ortodoxa Greaca din America sase parohii renegate din California ce apartineau anterior Arhidiecezei Antiohiene din America, ne dam seama de agravarea acestei situatii tensionate.

     Din cauza unor asemenea dispute s-a amânat si convocarea Conferintei Episcopilor Canonici din America (S.C.O.B.A.), programata pentru începutul lunii mai a.c., Patriarhia Ecumenica refuzând sa se întâlneasca cu acesti episcopi în anul 1990, când ei au vizitat Constantinopolul.

Asemenea tensiuni arata de fapt ca întreaga lume se afla într-o profunda criza, dovedind o nevoie urgenta pentru convocarea unui sinod panortodox.

 

u A fost descoperit mormântul Sf. Ap. Petru

În timpul lucrarilor pentru amenajarea unei parcari, la Vatican a avut loc o descoperire arheologica de mare importanta. Astfel, arheologii chemati la fata locului au gasit urmele unei necropole antice, din vremea Sfântului Apostol Petru, mentionata si în Scriptura. Prin aceasta se confirma o ipoteza lansata înca din 1952 de catre istoricul Margherita Guarducci care afirma ca mormântul Apostolului Romei, Sf. Petru, s-ar afla chiar sub altarul impunatoarei bazilici care-i poarta numele. De aceasta data s-au descoperit si doua sarcofage, unul crestin si altul pagân, datând din epoca lui Nero. (Foaia Diecezana, 3-4 2003)

 

u Preotii homosexuali si pedofili aduc Vaticanului pierderi financiare si morale uriase

Sfântul Scaun recomanda politicienilor catolici sa voteze împotriva legilor care recunosc casatoria între persoanele de acelasi sex, considerând aceasta “o deviatie si constituind o amenintare la adresa societatii”, informeaza Reuters. În acest sens Congregatia Doctrina Credintei a emis un document de 12 pagini, intitulat “Consideratii privind propunerea de recunoastere legala pentru uniunile între persoane homosexuale”, document aprobat de Papa Ioan Paul al II-lea. Conform acestui document “casatoria exista doar între barbat si femeie. Casatoria este sfânta, în vreme ce actele homosexuale sunt împotriva legii morale naturale”, iar “Recunoasterea legala a uniunilor homosexuale ar însemna doar aprobarea unui comportament deviant, însa în acelasi timp ar anula valorile de baza care apartin mostenirii comune a omenirii”. De asemenea Vaticanul mai considera ca “Nu exista absolut nici un motiv pentru luarea în considerare a casatoriilor homosexuale ca fiind în orice fel similare sau chiar de departe analoge planului lui Dumnezeu în ceea ce priveste casatoria si familia”(Ziua, 1 august 2003). Mentionam ca documentul nu prezinta noutati fata de învatatura Bisericii ci doar reia învatatura ce defineste casatoria ca o unitate sacra între barbat si femeie.

Acelasi document respinge adoptia copiilor de catre cuplurile homosexuale motivând ca acei copii ar putea avea “probleme de dezvoltare”, neavând în realitate nici tata nici mama. Acest lucru contravine în acest caz si Conventiei ONU pentru Drepturile Copilului care sustine ca drepturile copilului trebuie protejate. Trebuie mentionat faptul ca exista un precedent în politica Europei: Olanda în 1998 si Belgia în ianuarie 2003, au legalizat casatoriile homosexuale, Olanda a aprobat si adoptiile de copii.

Le aceasta atitudine a Vaticanului s-a raspuns cu virulenta - cum era de asteptat - din partea organizatiilor de homosexuali din Italia si din afara granitelor ei, auzindu-se lozinci ca: “No Vatican, No Taliban” sau “Da democratie, Nu teocratie”. Dar, paralel cu aceste luari de pozitie radicale, guvernul italian sustine aceasta initiativa a papei privind homosexualii, Antonio Martusciello, coordonator al partidului Forta Italia, spunând ca: “Lucrarea Vaticanului este un punct de referinta important pentru actiunea legislativa a oamenilor politici”. Pe aceeasi pozitie este si presedintele Americii, George W. Bush care afirma cu tarie ca el crede în “casatoria rezervata pentru un barbat si o femeie” , el a mai spus ca “este important ca societatea sa protejeze fiecare persoana”, însa avocatii administratiei americane cauta o cale legala pentru a limita casatoria din punct de vedere legal doar pentru heterosexuali.

Pe de alta parte dezvaluirea unui document ca apartinând arhivelor secrete ale Vaticanului a facut vâlva în rândul opiniei publice mondiale. Este vorba de un document confidential al Vaticanului care ar data de acum peste 40 de ani care recomanda pastrarea secretului în cazul preotilor pedofili sau autori ai unor agresiuni sexuale, a informat CBS în data de 6 august 2003. Conform documentului redactat de cardinalul Alfredo Ottaviani, cei care vor vorbi despre astfel de cazuri vor fi excomunicati (Ziua, 8 august 2003). Dezvaluirea unui astfel de document vine pe fondul existentei unor jenante si numeroase procese pe care Biserica Romano-Catolica le sustine, multi dintre preotii ei fiind acuzati de pedofilie, mai cu seama în Statele Unite ale Americii. Aici numai în ultimii ani au fost caterisiti peste 400 de preoti din cauza abuzurilor sexuale iar avocatul Larry Drivon, un avocat care reprezinta mai multe presupuse victime ale abuzurilor sexuale comise de preoti catolici a declarat: “Acest document este semnificativ pentru ca reprezinta o garantie a minciunilor”.

Un purtator de cuvânt al conferintei americane a episcopilor, monseniorul Francis Maniscalco, a denuntat o scoatere din context a acestui document, afirmând ca se face referire la secretul spovedaniei, nu se urmareste decât protejarea credinciosilor de scandaluri. La polul opus, Richard Sipe, un fost preot care a scris câteva lucrari despre abuzurile sexuale si pastrarea secretului, afirma: “Este un cod destinat preotilor despre cum trebuie sa se comporte în problemele legate de sex. Secretul trebuie mentinut cu orice pret”.

Vaticanul a luat recent în dezbatere problemele de natura sexuala cu care se confrunta Biserica Catolica din SUA: amploarea cazurilor de pedofilie homo si bisexuala. Exista marturia unui înalt oficial catolic american care sustine ca numai în 1996 s-au cheltuit aproximativ 500 de milioane de dolari numai în procesele de pedofilie. “National Catholic Reporter” estima la circa un miliard de dolari daunele morale pe care le plateste anual Biserica Catolica în SUA, dar suma poate fi mai mare caci adesea, în instanta, marturia victimelor este atât de compromitatoare încât se ia imediat legatura cu victima pentru o rezolvare amiabila a problemelor în vederea retragerii plângerii.

În aceasta situatie, Vaticanul, dupa îndelungi tergiversari, a consacrat un conclav acestor probleme, hotarât sa treaca la masuri drastice, vadindu-se si existenta unei politici de eradicare a acestora.

 

u În Biserica Anglicana din SUA a fost ales un episcop homosexual

  Pe data de 3 august Consiliul episcopal si un colegiu de laici ai Bisericii Episcopale americane au votat pentru alegerea unui episcop în dioceza New Hampshire. Cel ales este Gene Robinson din cadrul confesiunii episcopale a Bisericii Anglicane din Statele Unite, homosexual declarat – în 1990 el a recunoscut ca este homosexual.

Votul s-a desfasurat în cadrul unei reuniuni anuale a celor aproximativ o mie de episcopi ai Bisericii Anglicane din 38 de state americane. Nominalizarea lui Robinson a suscitat interesul întregii comunitati anglicane din întreaga lume care se ridica la 70-77 de milioane de credinciosi.

Alegerea episcopului homosexual a generat o reactie virulenta din partea gruparii conservatoare a episcopilor anglicani din Statele Unite care au amenintat cu sciziunea Bisericii Anglicane emitând si un comunicat în care se afirma ca: “Ne asteptam ca primatii comunitatii sa se întâlneasca cât de curând pentru a analiza actiunile care trebuie întreprinse”. Gene Robinson, noul episcop, le-a multumit celor care l-au ales si a solicitat o reconciliere spunând ca: “Sunt mândru sa ma gasesc într-o Biserica care se straduieste sa fie un loc sigur pentru toti copiii lui Dumnezeu”. Asupra episcopului planeaza acuze grave, cum ca ar fi agresat sexual un credincios sau ca ar fi avut unele probleme tot de ordin sexual la fundatia de minori pe care a condus-o; au fost descoperite unele trimiteri la site-uri pornografice pe pagina de Internet a acestei fundatii.

Episcopul Thomas Shaw de Massachusetts a declarat, surprinzator, ca alegerea noului episcop va aduce noi membri tineri Bisericii Anglicane din America. Ca raspuns la aceasta problema, capul Bisericii Anglicane, episcopul de Canterbury,  Rowan Williams, a declarat ca spera ca “Biserica din America si restul comunitatii anglicane va avea ocazia sa reconsidere alegerea lui Gene Robinson înainte ca sa fie luate decizii irevocabile”(Ziua, 7 august 2003).

 

u SUA întelege mai bine libertatea de credinta decât Europa crestina!

Camera SUA a aprobat un proiect de lege care permite utilizarea fondurilor federale si de catre organizatiile religioase ce fac “discriminari în asumarea personalului”, adica angajeaza numai persoane de aceeasi credinta. Pâna acum, fondurile mergeau catre asociatiile care respectau primul amendament - cel al respectarii libertatii de credinta. Acea lege, înca în vigoare, fusese aprobata de guvernul Reagan. Actuala administratie Bush prevede ca institutiile religioase, pentru ca “sa poata împlini misiunea proprie, [acestea] pot asuma persoane care împartasesc crezul si morala proprie” .

În Europa exista posibilitatea ca legislatia sa forteze bisericile sa primeasca ateisti sau chiar satanisti în personalul organizatiilor lor. Directiva Tratamentului Egal din legislatia Uniunii Europene, pe care Marea Britanie doreste sa o adopte în acest an, interzice discriminarile pe baza religiei sau orientarii sexuale, în ceea ce privesc locurile de munca. Daca la angajarea personalului pentru biserici sau organizatii crestine mai poti avea posibilitatea de a selecta personalul pe baza încrederii, în cazul în care persoana se dovedeste a avea alta orientare religioasa decât cea declarata, legea îti interzice sa o concediezi.

 

u Navodul bisericii nu mai este Cuvântul lui Dumnezeu ci rock-ul lui satana!

Câteva biserici din statul american Ohio si-au crescut aproape de zece ori numarul de enoriasi dupa ce au recurs la cea mai performanta tehnologie de divertisment, transmite site-ul Mig News. Lasând la o parte dogmele, preotii au înzestrat sfintele lacasuri cu aparatura ce poate fi întâlnita doar într-o discoteca: ecrane gigantice pe care se difuzeaza clipuri video, sisteme de lumina si multa muzica rock. Pâna la acest experiment, de pilda, Biserica Eastside Christian Church era vizitata de cel mult 50 de enoriasi, dar dupa introducerea high-tech-ului, ultimele slujbe religioase au strâns circa 1500 de credinciosi. Aparatura de divertisment a costat în jur de un milion de dolari. (Rompres)

 

u Omul animal si animalul-om

Cercetatorii chinezi s-au straduit sa fuzioneze celulele umane cu cele de iepure, creând embrioni cu ADN de la ambele specii. Pentru ca cea mai mare cantitate de ADN era umana, au rezultat embrioni cu caracteristici mai mult umane decât animale.

Cei 100 de embrioni care au supravietuit 100 de zile, au fost distrusi, dar s-a demonstrat ca celulele umane pot fuziona cu cele animale. Experimentul a avut scopul de a crea o sursa de celule embrionare suse, care se pot transforma aproape în orice tip de tesut, ajutând la tratarea unor boli ca diabetul sau Parkinsonul. Evident ca experimentul a avut un ecou mondial pe masura, numeroase organizatii protestând fata de aceasta barbarie.

Facând referire la etica majoritatii cercetatorilor în domeniul ingineriei genetice, ni se pare relevant dialogul pe care o credincioasa, Matei Monica, l-a avut cu un profesor cercetator din Israel, despre puii de gaina care din motive economice au fost “programati” sa creasca fara pene, (neexistând timp si bani pentru cresterea penelor!):

-   De ce credeti ca se fac astfel de descoperiri în total dezacord cu etica si bunul simt?

-   Care etica? Care bun simt? Care Dumnezeu?

-   În tot ce exista în aceasta lume se gasesc o parte din Legile Ceresti. Daca tot regnul animal prezinta: foliculi pilosi, puf, pene, etc. este cazul ca cercetatorii sa respecte acest lucru!

-   Voi nu întelegeti? Cercetarea era în curs de 30-35 de ani, cel putin atât stiu eu, si se urmarea inducerea posibilitatii de ridicare a gramajului într-un timp record. Scopul era de a evita risipirea hranei pe dezvoltarea penelor.

-   Orice produs implica si cheltuirea resurselor pe procesele intermediare. La Universitatea Bar-Ilan nu este interes pentru acest lucru?

-   Pe noi ne intereseaza obtinerea de produse, nu procesele intermediare. Oare esti antisemita?….si profesorul a plecat în graba..  

 

u Clonarea umana nu este posibila

Un studiu recent afirma cu tarie ca oameni nu vor putea fi niciodata clonati. Oamenii de stiinta din Statele Unite ale Americii au declarat ca toate experimentele pe care le-au facut pâna acum, încercând sa cloneze maimute, au fost niste esecuri. De aici s-a concluzionat, pe buna dreptate, ca este aproape imposibila clonarea umana, cunoscându-se apropierea genetica dintre maimuta si om.

Au fost “reusite” clonarile la oi, soareci, capre, dar în urma experimentului, a devenit evident ca acest lucru nu este valabil la toate speciile. În plus, multe animale s-au nascut bolnave sau deformate. Afirmatiile sectei raelienilor ca au reusit clonarea omului sau a controversatului om de stiinta, Panayotis Zavos, care a publicat o fotografie a “primului embrion clonat în scopuri reproductive”, par a fi neadevarate.

Obstacolul principal în calea clonarii apare în faza de dezvoltare a embrionului, mai precis în faza de divizare a celulelor. Noile celule contin fie prea mult ADN, fie prea putin, de aceea ele nu pot supravietui. Dr. Gerald Schatten, conducatorul echipei de cercetatori, a declarat pentru “Science”: “Rezultatele noastre evidentiaza înca o data ca sarlatanii care-si revendica primele clonari la oameni nu au si nu au avut niciodata suficient de multe cunostinte despre celule sau biologie evolutiva, ca sa reuseasca.”

 

u Constitutia Europei si Crestinismul (4)

> mai 2003 – Un proiect preliminar al Constitutiei contine urmatorul text la articolul 37: „UE respecta si nu dezavantajeaza statutul aprobat prin legi nationale al Bisericilor, asociatiilor si comunitatilor religioase ale statelor membre.

UE respecta în mod egal statutul organizatiilor filosofice si ne-confesionale.

UE va mentine un dialog regulat cu aceste Biserici si organizatii, recunoscând identitatea lor si contributia lor specifica”. Paragrafele 1 si 2 citeaza Declaratia 11 a Tratatului de la Amsterdam.

>   8 mai 2003Europa fara crestinism nu va fi durabila. În timpul vizitei din Germania (8-11 mai) PF Patriarh Teoctist a sustinut o conferinta la Universitatea din Műnchen cu tema „Exigentele ecumenismului actual din punctul de vedere al B.O.R.”, în care a declarat: „Nici o institutie europeana sau mondiala nu se poate substitui Bisericilor, a caror lucrare este de permanenta îmbunatatire a omului, de desavârsire si chiar de îndumnezeire a lui. Acestea sunt obiectivele ecumenismului european, din punctul de vedere al B.O.R., pentru care Europa nu poate avea un viitor durabil fara credinta, fara afirmarea si manifestarea deplina a credintei crestine”.

>   mai 2003Iluminismul nu face loc crestinismului în Constitutia UE. „Multe din valorile europene – respect pentru viata umana, dorinta de a-i proteja pe cei slabi si oprimati, tratament egal pentru femei, angajament fata de statul de drept – au iesit la iveala în cursul unei lungi istorii, când influenta crestinismului a fost semnificativa… În Europa suveranitatea apartine poporului si nu decurge dintr-o putere transcendenta… Puterile publice nu trebuie sa depinda sau sa se refere la nici o autoritate religioasa… Aceasta parte a patrimoniului nostru vine din Iluminism si creste din vechea lupta pentru triumful Ratiunii”.  Aceste cuvinte apartin fostului premier francez Michel Rocard, membru al Parlamentului European, însarcinat, alaturi de altii, cu identificarea perspectivelor spirituale si culturale pe termen lung ale unei Europe extinse.

>   27 mai 2003Iar iluminismul… Prezidiul Conventiei pentru Viitorul Europei a supus discutiilor un nou proiect de Preambul al viitoarei Constitutii. Acesta face referire la „mostenirea culturala, religioasa si umanista a Europei, care a fost rodul civilizatiilor Greciei si Romei” si „mai târziu, al curentelor filosofice ale iluminismului”, dar nu mentioneaza crestinismul!

În legatura cu acest lucru Patriarhia Moscovei declara: „Este regretabil sa vedem incorectitudinea istorica în proiectul de Preambul. Punctând civilizatiile care au hranit mostenirea culturala, religioasa si umanista a Europei, proiectul enumera Grecia si Roma ca si curente filosofice ale iluminismului, ignorând complet perioada istorica din sec. IV-XVIII, perioada în care crestinismul a avut o influenta dominanta în dezvoltarea natiunilor Europei... În plus, formularile antropocentrice incluse în Preambul pot provoca o atitudine negativa a multor religii europene, între care si a crestinilor ortodocsi fata de procesul de integrare. Noi credem de cuviinta ca ideile si curentele filosofice ale iluminismului nu pot fi mentionate în Preambul decât împreuna cu mostenirea crestina si, poate, a altor religii, prezente vizibil în Europa. Referirea la un abstract „impuls spiritual” nu rezolva aceasta problema”.

Iar presedintele Poloniei, Alexsander Kwasniewski, a spus: „Sunt ateu si toti cunosc aceasta, dar nu exista scuze pentru referirea la valorile Greciei si Romei antice si ale iluminismului, fara mentionarea valorilor crestine, care sunt atât de importante pentru dezvoltarea Europei”.

Un motiv în plus al neintroducerii crestinismului ar putea fi si lasarea unei usi deschise pentru aderarea Turciei (tara musulmana) la UE.

>   4-11 iunie 2003 Daca dorim o Europa crestina, sa ne asumam responsabilitatea ei.  În timpul vizitei în România, P.F. Parinte Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei si a toata Elada, a tinut mai multe cuvântari în diferite orase.

Pe 6 iunie, la Palatul Patriarhal, referindu-se la ideea integrarii a precizat ca  „influentati de ateismul generat de iluminism, europenii de astazi urmaresc sa creeze o Europa care refuza crestinismul. Daca vor reusi, atunci UE va deveni foarte fragila, gata sa moara chiar în fasa”.

Pe 7 iunie, la Universitatea din Craiova, a mai spus: „Goethe spunea unui prieten: ‚Ceea ce constituie Europa este reala unitate a culturii ei, iar ceea ce o dezbina sunt ideile politice’… Lumea europeana nu este considerata ca o structura culturala, astfel încât pot sa fie integrate în Comunitate si tari care nu au nici o legatura cu cultura ei. Daca acceptam sa devina membri ai Comunitatii toate tarile care doresc acest lucru sau cele impuse de conjunctura geopolitica actuala [n. red. Este vorba de Turcia si chiar de Israel!], daca acceptam deci o Europa a intereselor si nu a culturii, atunci UE va intra într-o zona economica falsa, fara nici o identitate politica si cultural. Europa ar fi desfiintata si nu ne-ar mai ramâne decât sa-i înmormântam trupul neîngropat… Nu vom putea mentine vie unitatea Europei daca o lasam în mâinile ideologiilor politice. Nu vom putea sa o mentinem vie daca o vom lasa în mâinile intereselor economiceO Europa bazata pe presiuni si pe concesii nu va exista. Daca dorim o Europa, va trebui sa ne asumam responsabilitatea ei, sa avem iarasi ca un ideal unitatea popoarelor ei. Va trebui sa recunoastem atât în Constitutia ei, cât si în viata ei politica, cotidiana, ca zicând Europa vorbim despre o cultura, vorbim despre o anumita spiritualitate, ca acest spirit are ca tata crestinismul… Construirea Europei unite nu este responsabilitatea altora, ci a oamenilor ei spirituali. Înca o data, tineti istoria în mâinile dumneavoastra!”.

Iar la Iasi a spus: „Fara crestinism, Uniunea Europeana nu va deveni o comunitate sociala, ci o întreprindere… Nu cerem ca toti europenii sa fie crestini. Toleranta religioasa este cerinta noastra, a tuturor, nu numai a crestinilor. Nu cerem ca Biserica sa guverneze sistemul politic. Independenta acestuia fata de Biserica este o cerinta a noastra. Ceea ce dorim, însa, este sa nu dispara fata Europei. Sa nu distrugem Europa planând spre Uniunea Europeana indiferenti la cultura ei, la limbile vorbite aici, la traditiile ei. (...) Vreau sa împartasesc cu dumneavoastra rugaciunea ca lupta noastra pentru o Europa unita sa nu fie un pacat, ci o binecuvântare”.

>   11-13 iunie 2003 Religia (nu crestinismul) va fi mentionata în preambulul Constitutiei. Conventia a stabilit ca în preambulul Constitutiei europene sa figureze urmatorul text: „UE îsi are inspiratia în mostenirea culturala, religioasa si umanista a Europei, care a fost întotdeauna prezenta în patrimoniul sau comun, si a inclus în viata societatii perceperea sa a rolului central al fiintei umane si drepturile sale inviolabile si inalienabile si respectul pentru lege”. Decât sa introduca crestinismul mai bine au renuntat sa introduca si iluminismul. “…Voi prezenta, în numele dumneavoastra, Consiliului European reunit la Salonic, opera noastra comuna”, a afirmat presedintele Conventiei, Valery Giscard d’Estaing. Curat mason! (Nota: acelasi limbaj masonic în descrierea constitutiei („opera noastra comuna”) a folosit si Mircea Ionescu Quintus la finalizarea proiectului constitutiei României!)

            Chiar si puternica forta politica a Europei, crestin-democratia, acum în opozitie, declara ca vrea dar nu se lupta sa introduca cuvântul crestinism în Constitutia Europei! În fapt, toate valorile si principiile crestin-democrate declarate sunt întoarse pe dos, deoarece sunt privite prin prisma sigurantei cetateanului care trebuie sa fie (chipurile!) mai presus decât siguranta statului si mai presus decât libertatea lui. Prin aceasta, pe de o parte, se creeaza „ziduri” între persoane si între persoana si comunitate (spunea un sfânt parinte ca sfârsitul lumii va fi atunci când nu va mai fi carare de la om la om), iar pe de alta parte, se creeaza „usi si ferestre” prin care întreaga viata a unei persoane va fi supravegheata. Pe scurt, libertatea si intimitatea vor dispare. Sau si mai pe scurt: iubirea va dispare (crucea va dispare, împartasirea cu Hristos va dispare). Doar Duhul Sfânt, care-i uneste pe credinciosi în Biserica, va putea sparge aceste „ziduri” si va putea închide aceste „usi si ferestre”. Doar  crestinii adevarati vor fi cu adevarat liberi. „Iubeste si fa ce vrei!” (Fericitul Augustin) – iata un cuvânt niciodata înteles de iluministi si masoni („ziditori”). Masonii (ziditorii operei pe care o va prezenta Valery Giscard d’Estaing la Salonic) nu-L iau în calcul pe Hristos – piatra din capul unghiului. „El este piatra cea neluata în seama de catre voi, ziditorii, care a ajuns în capul unghiului, si întru nimeni altul nu e mântuirea” (F.A. 4, 11). „Cel ce va cadea pe piatra aceasta se va sfarâma, iar pe cel pe care ea va cadea, îl va zdrobi” (Mt. 21, 44).

>   10 iulie 2003 Însemnele Uniunii Europene. În ultima sesiune plenara a Conventiei s-a stabilit:

-  imnul oficial al UE sa fie „Oda Bucuriei” din Simfonia a 9-a a lui Beethoven;

-  steagul va contine cele 12 stele galbene dispuse în cerc pe un fond albastru închis;

-  motto-ul UE va fi „Unitate în diversitate”;

-  Ziua Europei este 9 mai.

Desi, conform  proiectului constitutiei, UE este structurata într-o forma cvasifederala, s-a renuntat la folosirea cuvântului „federal”, probabil pentru a pacali tarile mici, pentru care modelul federal nu este deloc satisfacator (este un fel de „Uniune Sovietica”, cu atât mai mult cu cât au respins si crestinismul). Proiectul a fost semnat de statele participante. Din partea României a semnat ministrul Integrarii Europene Hildegard Puwak (de origine evreieasca). Proiectul urmeaza sa fie discutat la toamna (începând din octombrie), în cadrul Conferintei Interguvernamentale. Este de asteptat ca si atunci România sa accepte Constitutia asa cum este deoarece în noiembrie UE va da „raportul de tara” privind pregatirea pentru integrare si se stie bine ca, cel putin la capitolele coruptie si economie de piata, nu stam deloc bine.

 27 iunie – 20 august  2003Sa privim mai mult la inimile oamenilor si mai putin la Constitutii. În mai multe rânduri, Papa s-a aratat întristat de lipsa referirilor la crestinism în Constitutie si a cerut liderilor tarilor catolice (Italia, Spania, Irlanda, Polonia, Malta, Slovacia) sa se mobilizeze pentru a obtine aceasta referire. De asemenea, si-a exprimat si regretul ca bisericile sunt tot mai goale si ca Biblia este prea putin citita si studiata. Editorialistul italian Luigi Accattoli si-a exprimat opinia ca „poate este mai bine ca oamenii Bisericii sa priveasca mai putin la Constitutii si mai mult la inima oamenilor din vremurile noastre care par sa fi redevenit sensibili la apelul religios”. 

 

u Iluminati – iluministi - iluministri

            Pentru multa lume, cuvinte ca iluminism sau luminati sunt noi. Aceasta nestiinta pleaca tocmai de la faptul ca acestia, iluminatii, par a fi avut de-a lungul istoriei o preocupare ardenta din a tine necunoscuta organizatia lor. “Marea putere a ordinului nostru rezida în tainuirea ei”- declara Adam Weishaupt, fondatorul noului ordin în 1776, iar în alta parte citim: “Sa nu apara nicaieri sub numele ei propriu, ci întotdeauna acoperit de un alt nume si de o alta ocupatie.”

            Enciclopedia Americana la pagina 698 spune ca iluminati este un nume luat sau dat de-a lungul timpului (ultimii 2000 de ani) acelor care credeau si învatau o doctrina a iluminarii sau a luminii interioare. În acest sens putem spune ca iluminatii se înrudesc cu gnosticii si hermetistii.

            La început aveau crezul ca traind în puritate si sfintenie li se vor deschide asa numitele simturi interioare si vor dobândi în acest fel clarviziunea, iluminarea sau al treilea ochi, putând astfel comunica cu fiintele superioare. Analizând însa istoria lor se va putea usor constata ca adesea doctrina lor a degenerat în vrajitorie fiind cunoscute multe dintre scolile de vrajitorie din Franta - secolele XVII-XVIII. Apoi, se pretinde ca dintr-o secta a iluminatilor, în secolul XV, s-ar fi nascut rosicrucienii. Iar istoria lor fiind atât de îndepartata, sunt voci care au argumentat o evidenta filiatie între Simon Magul, cel din Biblie, si organizatia despre care vorbim, fapt ce releva capacitatea acestora de a fi prezenti într-un anumit fel în marile evenimente religioase, si nu numai, ale istoriei.

            Cu timpul atitudinea lor anticrestina a fost din ce în ce mai evidenta, de mentionat ca toti aceia care se declarau pe fata împotriva crestinismului si se declarau liber cugetatori, au primit în secolul XVII si denumirea de umanisti sau iluministi.

Din totdeauna telul lor a fost si unul politic, unde de mare folos le-a fost vrajitoria si numeroasele lor imixtiuni în diferite organizatii politice sau parapolitice, cunoscuta fiind colaborarea cu francmasoneria. Adesea s-a vizat preluarea puterii politice, Adam Weihaupt membru de seama al iluministilor din secolul XVIII care a reusit sa se infiltreze pâna în pozitiile de frunte ale francmasoneriei avea chiar un plan de conducere al lumii. Despre  Weihaupt se spune ca nu era ateu, dar zeul în care credea el nu era cu siguranta Iisus, ci Lucifer. În realitate stângismul promovat de ei nu este decât o forta anticrestina cu menirea de a distruge crestinismul si toate guvernele din lume. Acest lucru se întâmpla si acum de catre luciferienii moderni care conduc comercial lumea.

Presedintele Winston Churchill avertiza în “Illustrated Sunday Herald”, la 8 februarie 1920 ca aceasta conspiratie a crescut mereu, si nu trebuie uitat ca ea a jucat un rol imens în contextul Revolutiei Franceze, motorul tuturor miscarilor din secolul XIX. Din ce în ce mai mult se banuieste implicarea acestei organizatii în ceea ce astazi poarta denumirea de Noua Era, o alta miscare ce urmareste într-un final dobândirea puterii politice mondiale.

Membrii acestei organizatii sunt recrutati din toate mediile sociale, dar modul sau de manifestare publica ramâne unul cu totul ocult, adesea apelându-se la semne si simboluri. Se cunoaste, în acest sens, faptul ca adesea se folosesc de simbolul curcubeului – chipurile semn al pacii ce marcheaza legatura dintre om si Marele cuget universal. Acest semn poate fi întâlnit pe firmele si automobilele membrilor organizatiei.

Politica Noii Ere este aceea ca, sub sloganul pacii si al dezarmarii nucleare, Statele Unite ale Americii sa ajunga a detine suprematia militara, apoi controlul financiar printr-o banca centrala mondiala, actiunile lor de azi fiind mult mai subtile. Ei folosesc Hollywood-ul, grupuri special interesate, Miscarea feminista, grupari pentru drepturi civile, congresmeni, senatori, si toate acestea pentru a dezbina societatea, asa cum au facut si în timpul Revolutiei franceze, pentru ca în final sa stapâneasca ei lumea.  

Am considerat necesar sa descriem putin aceasta miscare pentru a avea o imagine despre viitorii conducatori ai Europei. Dupa cum am vazut mai sus, la dezbaterea Constitutiei Europene s-a încercat introducerea iluminismului si nu a crestinismului în preambulul Constitutiei, pentru a arata astfel care sunt valorile de la care se adapa cultura europeana. Chiar daca nu au reusit, noua ne este clar ca Europa se va conduce în viitor dupa principii si valori iluministe, caci conducatorii ei cei mai puternici sunt îmbibati de iluminism. Hermetisti si Gnostici - Vrajitori, Rosicrucieni si Iluminati - Stângisti - Egalitaristi - Globalisti, aceasta este filiatia lor. Scopul: abolirea natiunilor (prin anularea suveranitatii statelor), a religiilor (prin unirea lor), a familiei (prin legalizarea si încurajarea minoritatilor sexuale) si în final crearea unui guvern mondial. Scopul si planul lor a fost gasit si facut public înca din 1785 de catre guvernul bavarez. Putem spune ca iluminismul este fiara ce iese din adânc odata cu revolutia franceza.